Политика

А за болница ще важат ли антигенните тестовеОт 23 декември антигенните тестове са вече приравнени към PCR тестовете. Официално със заповед на здравния министър.

Дотук добре. Първо, защото статистиката ще е по-прецизна и картината за действителното състояние на коронакризата ще е много по-фокусирана, за да се вземат адекватни мерки от всички институции.Второ, и още по-важно – по-голям процент от заразените ще са в карантина, ще се лекуват сериозно, вместо да подценяват опасността и да разнасят вируса по трамваи, офиси и магазини.

Има обаче все още една неяснота, която веднага ще създаде проблеми. И тя е, че в болниците приемат пациенти само ако имат положителен PCR тест. Какво излиза? Че веднъж направен, тестът за антитела може да послужи за по-прецизна статистика, но не и за да влезе човек в болница, където да го лекуват при усложнения. Най-вероятно и това изравняване в “силата” на двата вида тестове предстои, но дотогава ще се губи ценно време за някои пациенти. А нали въпросът е да се направи максималното, за да се намали броят на смъртните случаи от COVID-19.