Днес

България възобновява полетите от Великобритания

България възобновява полетите от Великобритания

© Георги Кожухаров

В 12 ч днес България възобновява полети от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на COVID-19. Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. А от 1 януари ще се изисква отрицателен писиар тест 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас.

Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът Борисов разпореди на отговорните министри да издадат необходимите заповеди, за да могат още днес всички български граждани да се приберат. „В случая цената е без значение, когато се има предвид
напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че – работете, включително на разположение е и правителственият Еърбъс, той е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса“, заяви премиерът.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че се въвежда извършването на антигенен тест при пристигането от Обединеното Кралство на територията на България, който е с равна тежест с писиар теста. „А след Нова година въвеждаме изискването за представянето на писиар тест, каквито са и препоръките на ЕС. Писиар тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на територията на България“, разясни Ангелов. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Министърът на транспорта Росен Желязков апелира да не се предприемат несъществени пътувания, каквито са указанията на ЕК. По думите му след преходния период, от полунощ на 1 януари 2021 г. ще бъдат разгледани мерките към пристигащите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева успокои, че българското посолство във Великобритания оказва пълно съдействие на българските граждани. Тя отбеляза, че прибирането им е
изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави. Захариева добави, че след като 48 часа границата между Франция и Обединеното кралство беше затворена, вече е отворена, но за преминаването й се изисква представяне на ПСР или антигенен тест.

Захариева каза и, че в момента много българи изпитват затруднения във Великобритания. „Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме
разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР“, отбеляза тя.