Днес

Документ на български показва възможните странични реакции на първата COVID ваксина

Документ на български показва възможните странични реакции на първата COVID ваксина

© Reuters

Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата публикуваха листовката и кратката характеристика на първата ваксина срещу COVID-19, одобрена за употреба в Европейския съюз. Тя се казва „Комирнати“ (Comirnaty) и е на американската корпорация „Пфайзер“ (Pfizer) и германския ѝ партньор „БиоНТех“ (BioNTech). За нейното съхраняване се изисква стриктно спазване на т. нар. хладилна верига, а в листовката и кратката характеристика се съдържа информация (на български) на кого може да се прилага и какви са възможните нежелани реакции. Поставянето ѝ в България първо на работещи в системата на здравеопазването се очаква да започне на 27 декември.

„Комирнати“ не трябва да се прилага…

С изричното уточнение, че преди поставянето на ваксината на когото и да било трябва то да е консултирано с лекар и да се извърши от такъв, в листовката на ваксината „Комирнати“ е записано, че тя не трябва да се прилага, ако човек е алергичен към активното вещество или към някоя от останалите съставки на ваксината. Изброените са:

В листовката е записано, че човек може да бъде ваксиниран срещу COVID-19, ако има „леко повишена температура или лека инфекция на горните дихателни пътища като настинка“. Част от съдържанието на листовката е и че „Comirnaty не се препоръчва при деца на възраст под 16 години“. Като аргумент в кратката характеристика на продукта пише, че безопасността и ефикасността на ваксината за хората в тази група все още не са установени и че наличните данни са ограничени.

Колко защитава

Едни от най-често задаваните въпроси – не само в България, но и по света – от началото на пандемията са какъв имунитет има човек, преболедувал коронавируса, и колко трайна ще е защитата от ваксината, когато има такава. Тези въпроси не намират категоричен отговор от листовката на продукта на „Пфайзер“/“БиоНТех“. Кратко е записано, че:


Възможни нежелани реакции

Както е познато от лекарствените продукти, за първата одобрена ваксина срещу COVID-19 са изброени възможни нежелани реакции според честотата на срещането им. „Дневник“ ги цитира едно към едно според публикуваното от Министерството на здравеопазването:

Много чести нежелани реакции: могат да засегнат повече от 1 на 10 души
– на мястото на инжектиране: болка, оток;
– умора
– главоболие
– болка в мускулите
– болка в ставите
– втрисане
– повишена температура

Чести нежелани реакции: могат да засегнат до 1 на 10 души
– зачервяване на мястото на инжектиране
– гадене

Нечести нежелани реакции: могат да засегнат до 1 на 100 души
– уголемени лимфни възли
– неразположение
– болки в крайниците
– безсъние
– сърбеж на мястото на инжектиране

Редки нежелани реакции: могат да засегнат до 1 на 1000 души
– временно едностранно увисване на лицето

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка)
– тежка алергична реакция

За съобщаване на нежелана реакция хората трябва да се обърнат към своя лекар, фармацевт или медицинска сестра, както и да се свържат с Изпълнителната агенция по лекарствата.

След размразяването

Ваксината „Комирнати“ трябва да се съхранява на температура при -90°С до -60°С (в специални хладилни фризери), защитена от светлина. След като бъде размразена, тя може да престои до пет дни на температура 2°С до 8°С (в обикновен хладилник). След като бъде извадена и от обикновения хладилник, на температура до 30°С ваксината може да престои до два часа. Това създава допълнителни организационни предизвикателства за лекарите, които я поставят, тъй като в един флакон (който трябва и да се разреди) има пет дози. С други думи – с един флакон се ваксинират петима души. Втората доза от ваксината се поставя след най-малко 21 дни. Инжекцията се поставя в мускул в горната част на ръката.

Пълния текст на листовката и кратката характеристика на продукта може да прочетете тук