Любопитно

Експортен бум или как Китай печели от пандемията

К итайската икономика се възстановява от пандемията. В момента тя печели от силния износ и отпадането на много други износители заради карантинните мерки. Но има и политически последици от икономическия подем на Китай, посочва „Дойче веле”.

Промишленото производство през ноември се е увеличило със 7% спрямо същия месец на предходната година, показват статистическите данни на страната. Търговията на дребно пък е нараснала с 5 на сто.

„Китай е едно от малкото големи икономики в света, които ще отбележат ръст през тази година”, отчита говорителят на Китайската статистическа служба. Икономистите очакват, че брутният вътрешен продукт на страната през тази година ще се увеличи с 2%. За сравнение, в еврозоната се очаква спад на БВП от близо 8%, с в САЩ, с 4 на сто.

Цън Цон: Мерките в Китай се спазват по-стриктно от тези в България

Фактът, че през същия период китайската икономика излиза на плюс, означава, че китайският дял в световната икономика в момента се разширява още по-бързо, отколкото се очакваше преди пандемията.

Силен износ

Сегашният успех на Китай се дължи и на експортния бум. През ноември китайските фирми са успели да увеличат своя износ с впечатляващите 21,1% спрямо предходната година. Те извличат в момента големи ползи от огромното световно търсене на защитно облекло срещу ковид-19 и на предпазни маски. А поради това, че повече хора в цял свят работят от вкъщи, търсенето на китайски лаптопи и друга комуникационна техника се увеличи допълнително. Тази тенденция едва ли ще се промени скоро. Допълнителен тласък даде и традиционно по-силното пазаруване по Коледа в Европа и САЩ.

Пандемията не спря геополитическото противопоставяне

„Китайските фирми заместват износители от други държави, които в момента отпадат от пазара поради карантинните мерки по света”, пояснява Алисия Гарсия-Ереро, главен икономист на френската инвестиционна банка „Натиксис” в Хонконг. С други думи, китайските фирми увеличават пазарните си дялове, а това им разкрива допълнителни възможности.

Една година по-късно: Как живеят в Ухан днес

Китайският експорт в момента преживява толкова силен бум, че спедиторите едва успяват да превозят по море стоките към останалия свят. В големите китайски пристанища като Шанхай, Гуанджоу и Тяндзин се трупат все повече контейнери.

Враждебност към страната, откъдето тръгна заразата

Фактът, че тъкмо страната, от която тръгна коронавирусът, сега се развива толкова мощно в икономическо отношение, има и политически последици. Гарсия-Ереро говори за истинска враждебност спрямо Китай. В целия свят много по-ясно биват осъзнати предизвикателства, свързани с тази страна.

Потайната ваксина на Китай

Други икономисти обръщат внимание на факта, че китайската икономика в момента се развива толкова добре, само защото държавата налива пари. От началото на пандемията досега комунистическото ръководство на страната е инвестирало милиарди евро в строежа на нови пътища, пристанища, мостове и индустриални паркове. Одобрено е и изграждането на нови електроцентрали с въглища, напук на всички обещания за мерки в защита на климата. 

Нездравословен растеж

„Инвестициите дърпат китайския БВП нагоре, но този растеж не е здравословен”, смята професорът по икономика в Пекинския университет Майкъл Петис. Той твърди, че пандемията тежко е увредила „здравите” клонове на китайската икономика. Вътрешното потребление и инвестиции са намалели. За да поддържа висок икономическия растеж, държавното ръководство налива пари в „нездравите” браншове на икономиката – т.е. в публичния сектор.

Китай изолира два града, имало по един случай на COVID-19

Така вътрешното потребление не се развива добре, а китайските фирми все още имат сериозни проблеми с производителността, както и с качеството на продуктите.