Политика

Коледата е възможна! Въпреки всичкоНе стига, че COVID-19 обърка плановете на половината човечество за празниците, ами заради новия “английски” щам десетки български шофьори на тирове са блокирани по пътищата на Великобритания.

За тях тази Бъдни вечер и Коледа ще са много по-различни – по-самотни и по-тъжни, ако не успеят да стигнат до дома.Други пък – милиони хора по света, няма да прегърнат своите близки, няма да се срещнат с приятели, самотно ще отекват празничните салюти и наздравици.

Да не забравяме и медиците, които просто ще пропуснат Бъдни вечер и Коледа, защото ще са на работа в ковидотделенията до своите пациенти.

Различна ще е тази Коледа за целия свят. Дори Виенският коледен концерт ще е без публика, а много други подобни изяви просто вече са отменени.

И все пак има светлина в тунела! Може и да не е като от Витлеемската звезда, но мнозина побързаха да обявят производството на ваксините срещу коронавируса за събитие от нейния ранг.

Защото ваксината дава огромна надежда на човечеството, че ще се пребори със заплахата от пандемията. А ако успее наистина, това означава още: сигурност за работните места на милиони безработни, връщане на учениците в училище и на студентите в университета, по-малки щети от неизбежната икономическа буря.

И няма да са толкова далече дните, в които светът може да се върне към доброто старо време. Да, неизбежна ще е сянката на вируса.

Може не месеци, а години да минат, докато се върне старото “нормално”, но да не забравяме: Коледата е възможна въпреки всичко, въпреки всички вируси и техните стари и нови щамове.

Бъдете здрави!