Политика

Разкриха голяма ферма за криптовалута в Сливенско (Обновена)Установена е и кражба на електроенергия в особено големи размери

Разкриха голяма ферма за криптовалута в сливенското село Мечкарево. Това съобщиха на извънреден брифинг от Окръжна прокуратура – Сливен. След сигнал за прекомерен разход на електроенергия в дърводелски цех, властите установяват 16 броя компютърни конфигурации.Те са били свързани чрез кабел към близкия стълб, на който е имало неработещ електромер и не е отчитана консумация на ток. Собствениците са дали имота под наем и нямали представа какво се случва в него.

Това е първата такава ферма, разкрита в региона.

По изчисления тези машини за копаене на криптовалута са правели по около 4 до 5 хиляди лева разходи за ток, като всяка е била с мощност около 2,5 киловата.

В момента на проверката реално не е имало отчетена еленергия. При претърсване са открити още около 800 компютри, подготвени чрез дебел електрозахранващ кабел да бъдат включени за добиване на биткойни. Близо 2 киловата се пада на машина, която черпи тази електроенергия.

Образувано е досъдебно производство за неправилно свързване и отчитане на консумация на еленергия.

Двамата мъже са задържани за 24 часа и се провеждат разпити с тях. Единият е на 38 г., а другият 30 г. Те са съответно от Пловдив и Перущица, като единият от арестуваните има криминално досие. 

По думите на окръжния прокурор Пламен Стефанов, от ЕВН са занижили изключително много контрола, тъй като компютрите са били свързани с трафопост, който има електромер на същото дружество. Електромерът е неработещ, т.е. някой от ЕВН не си е свършил работата, посочи Стефанов. Допълнителният кабел бил свързан направо към мрежата без отчитащ уред.

Имотът, където се помещавала фермата е бивш дърводелски цех, отдаден под наем.

Според окръжния прокурор вероятно няма да се иска постоянна мярка за задържане на двамата мъже, защото престъплението не е тежко и за него се присъждат до пет години затвор и до 15 хиляди лева глоба.