Днес

Турция осъди влиятелен журналист на 27 години затвор за шпонаж

Джан Дюндар

© Reuters

Джан Дюндар

Турция осъди задочно известния журналист Джан Дюндар на 27 години и 6 месеца за шпионаж, заявиха адвокатите му, цитирани от „Ройтерс“ и германски медии.

За бившия главен редактор на в. „Джумхуриет“ Джан Дюндар и колегата му Ердем Гюл, вече осъдени на пет години затвор през 2016 г. заради клип, показващ доставки на турското разузнаване към Сирия, присъдата е политически мотивирана.

Дюндар живее в Германия и ако се върне в Турция, би трябвало да излежи три десетилетия и половина в затвора общо заради подрепа за тероризъм и политически шпионаж.

Журналистът стана символ на турските атаки срещу свободата на словото, засилили се след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Турските съдилища настояват, че действат независимо и реагират на заплахите срещу страната.

Освен от адвокатите на Дюндар, отказали да присъстват на заседанието на турския съд, за да не го „легитимират“, критики дойдоха и от германския външен министър Хайко Маас. Той нарече съдебното решение „тежък удар до независимата журналистическа работа в Турция“, наречена от него „основно човешко право“. Пред „Редакционснецверк Дойчланд“ той каза още:


Хайко Маас,

външен министър на Германия