Днес

Фирмено Zoom парти за Коледа – какво се прави и какво е забранено

След затварянето на заведенията вЛас Вегас екзотични танцьори като Мигел Ривера опитват да продължат работата си с онлайн сесии. Включването на такъв участник в Zoom може да е подходящо за някое парти, но е и за това във фирмата.

© Associated Press

След затварянето на заведенията вЛас Вегас екзотични танцьори като Мигел Ривера опитват да продължат работата си с онлайн сесии. Включването на такъв участник в Zoom може да е подходящо за някое парти, но е и за това във фирмата.

Независимо дали очаквате с нетърпение коледното тържество или го смятате за вид „сезонно задължение“, това време на годината отново настъпи. Ограниченията върху социалните контакти означават, че надомните работни места се пренасочват към виртуални коледни партита.

Произходът на коледното парти във фирмата датира от викторианско време. Чарлз Дикенс и неговата приказка за скъперника Скрудж насърчават работодателите да раздават храна и почивни дни, за да внесат малко празнично настроение сред служителите си. В днешно време работодателите възприемат коледните партита в офиса като възможност за повдигане духа на служителите, улесняване отношенията между колегите да се развиват и увеличаване на ангажираността на персонала с компанията. Всичко това се очаква да доведе до по-голяма производителност и задържане на служителите.

Възможно е обаче работодателят да има по-голям интерес от организирането на шумен купон, отколкото служителите да го посетят. Рискът да кажете на мениджъра си, че не искате да присъствате, може да се изтълкува, че не сте отборен играч и че не сте ангажирани с организацията. С обичайните оправдания като липса на транспорт и няма кой да гледа децата е трудно да се преструвате.

А тази година коледното тържество може да бъде по-трудно да се избегне от всякога. Имайки предвид това, ето шест съвета, които ще ви помогнат да мислите по-позитивно за коледното Zoom парти на фирмата.

1. Мрежа от контакти

Фактите сочат, че е много рядко хората се смесват с нови колеги на офис парти, но новите социални норми за Zoom купон – автоматичното „разбиване“ на стаи например – може просто да направят това малко по-постижимо. В крайна сметка, седенето в Zoom с часове ви позволява да се запознаете с лица, с които обикновено не бихте прекарвали време.

Направете списък на взаимоотношенията, които би могло да ви е от полза да изградите. Успешната кариера често се основава на това кого познавате, а не на това, което знаете. Удобството на работа в мрежа с висши мениджъри през Zoom може да се разглежда като възможност, която е твърде добра, за да се пропилява. Независимо, че говорим за онлайн платформа, все още можете да установите, че говорите с някой, когото отчаяно искате да впечатлите.

2. Създайте реални очаквания

Истинската същност на коледното парти е, че можете да прекарвате време със съмишленици с клюки и разговори, случващи се спонтанно пред тоалетни или места за пушене. За съжаление е трудно да се създаде спонтанност и неформалност със Zoom, тъй като основната стая не предоставя поверителност и едновременните разговори са почти невъзможни.

Вместо това очаквайте, че тази година водещ ода бъде организираното забавление. Разгледайте огромното разнообразие от виртуални преживявания, които се предлагат, вариращи от магически шоу програми до стаи за готвене, керамика и бягство и се надявайте на най-добрата изненада. Възможно е коледното парти да не се окаже досадното събитие, което сте си представяли.

3. Възползвайте се от технологиите

В миналото фотокопирането на части от тялото беше върхът на технологичното нещастие в офиса. Но после всички влязохме в интернет и плъзнаха видеоклипове за големи гафове по време на онлайн конферентни срещи.

Използването на технология за провеждане на коледно парти винаги носи елемент на риск – уверете се, че сте си изключили микрофона. Тази година рискът може да дойде от обичаен задължителен кадър на основната стая на Zoom с всички усмихнати лица. Той се споделя във вътрешната комуникация на фирмата, но такива изображения могат да бъдат разгледани подробно от HR консултанти и мениджъри, търсещи доказателства за организационна ангажираност на всеки служител. Затова се опитайте да присъствате – но и да не правите нищо, което е твърде странно.

4. Покажете се такъв, какъвто сте

В управлението на бизнес отдавна се говори за автентичността като ключ към успеха. Всъщност да позволиш на хората да бъдат каквито са по време на работа е силно свързано с подобреното благосъстояние. Посещението в нечий дом, запознаването с техните деца, партньори и домашни любимци стана норма. Това е възможност всеки да покаже своята „човешка страна“, да създаде равнопоставени условия и да разговаряме помежду си като истински хора.

За мениджърите това е отлична възможност да чуят клюки, мнения и коментари, които иначе може да не стигнат до тях. За служителите това е възможност да тестват терена неформално и да се възползват от възможността да повдигнат въпрос за нещо, което от известно време ги тревожи.

5. Не се включвайте, ако наистина не ви се ходи

Служителите се чувстват притеснени от начина, по който техните нагласи се възприемат от мениджърите, така че може да се колебаете да кажете на шефа си, че не искате да присъствате. Разбираемо е, ако се притеснявате да ви излезе име на купонджия или да клюкарстват зад гърба ви. Но чувството, че сте задължени да присъствате, вместо да искате да присъствате, може да се отрази негативно на вашето лично състояние. Подходете към решението, като претеглите плюсовете и минусите на това да отидете и да не отидете. Уверете се, че правите това, което е подходящо за вас. Може би ще разберат и ще проявят разбиране.

6. Мислете в по-широк контекст

Все пак да има коледно парти, на което да присъстваш, е нещо добро. Коледните партита могат да се разглеждат като знак за организационен просперитет, след като в трудни времена на строги икономии се е случвало да бъдат отменени или служителите са били помолени да си платят.

С толкова много хора, които са съкратени или са изправени пред финансови затруднения, коледното парти в офиса е знак, че сте по-добре от другите.

Сара Брукс е преподавател по „Организационн оповедение“ в Университета в Шефийлд.