Любопитно

Археолози откриха следи от гигантско цунами от древни времена

А мерикански и израелски археолози се натъкнаха на следи от гигантско цунами в околностите на древния израелски град Тел-Дор, съобщава сайтът PlosOne.

Приливната вълна е била с височина 40 метра и е унищожила напълно крайбрежието на Израел преди 9900 – 9300 години пр. Хр. Били са изтрити от лицето на земята всички намиращи се там селища от епохата на неолита.

За 10 години: над 400 хил. жертви на климатичните промени

„Нашият проект предвиждаше първоначално пресъздаването на климата през последните 12 хиляди години и изучаването на измененията на условията в крайбрежните зони на Израел. Ние никога не сме си представяли, че ще се натъкнем на следи от праисторлическо цунами. Когато започнахме да изследваме образци от сухи неолитични почви и открихме в тях раковинки, тогава си дадохме сметка, че сме ударили археологическия джакпот“,заяви Гилад Щинберг, археолог от университета в Сан Диего.

Глетчер може да предизвика цунами в Аляска

През последните години археолозите откриха по израелското крайбрежие няколко наводнени селища от каменната епоха, които били покрити от водите на Средиземно море след края на Ледената епоха. Тогава се наблюдава много силно покачване на световния океан. През живота на едно поколение нивото се е повишило с 10-20 сантиметра.

Намериха момче, изчезнало преди 16 години при цунами

Щинберг и неговите колеги провели разкопки в околностите на древния град Тел-Дор. Те установили, че животът на жителите му бил заплашван не само от повишаването на нивото на морето, а и от много мощни вълни цунами. Градът се е намирал на няколко километра от бреговата линия. Но и по други места, навътре в сушата, археолозите открили следи от раковини и морски отлагания, което свидетелства, че те са били ударени от мощно цунами. Седиментите присъствали на разстояние 1,5-3,5 километра навътре в сушата.

Този потоп е бил причинен вследствие на земетресение, възникнало в тектоничния разлом, който преминава през Мъртво море и фактически по цялото крайбрежие на Израел.