България

В последния момент: Постигната е историческа сделка за Брекзит

Буквално в последния момент е постигната е търговска сделка между Великобритания и ЕС, съобщават световните агенции. През цялата нощ преговарящите на двете страни са изчиствали последните неразбирателства.

„Струваше си да се борим за тази сделка“, съобщи в туитър председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

„Сделката осигурява всичко, което беше обещано на британската общественост по време на референдума през 2016 г. и на изборите миналата година. Върнахме контрола върху парите, границите, законите, търговията и морското си пространство“, се казва в изявление на Даунинг стрийт. От там изтъкват още:

„Подписахме първото споразумение за свободна търговия, основаващо се на нулеви тарифи и нулеви квоти, което някога е било постигано с ЕС“.

Смята се, че Великобритания и ЕС са постигнали напредък по разрешаването на най-спорните въпроси, включително правата за риболов и мерките за „равни условия“, насочени към предотвратяване на нелоялна конкуренция.

„Сделката също така гарантира, че вече не сме обвързани с правилата на ЕС и всички наши ключови червени линии за връщане на суверенитета са постигнати. Това означава, че ще имаме пълна политическа и икономическа независимост на 1 януари 2021 година“, съобщават от Даунинг стрийт.

От своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен определи като справедливо и балансирано споразумението с Обединеното кралство.

„Сделката ще защити нашите интереси в ЕС, ще осигури лоялна конкуренция и ще осигури предвидимост при риболова. Сега Европа продължава напред“, написа тя в Туитър.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние благодари на всички, които са участвали в преговорния процес през последните четири години и половина.

„Днес е ден на облекчение, но с известна тъга, ако сравняваме това, което беше, с това, което предстои“, каза той на пресконференцията.