България

Гърците нарушиха карантината, полиция и дрон ще ги следи за празниците

От тази сутрин и през следващите няколко дни гръцката полиция ще бъде в повишена готовност, относно спазване на мерките около празничните дни. 5 000 полицаи и дронове ще следят за нарушители.

След вчерашните огромни задръствания по улиците на Атина, но и в магазините, гръцката полиция от днес започва обширни проверки относно мерките, които са в сила.

Инфекциозни специалисти и експерти настояват да се вземат максимални мерки, за да се избегне отново натиск върху здравната система по време на празниците.

Най-голямото притеснение е свързано с домашните събирания (тъй като ресторантите не работят). 5000-те полицаи, които ще наблюдават ограничителните мерки ще проверяват за нарушения на пътното движение. Полицейската операция ще бъде подпомогната от дронове, като не е изключена възможността за затваряне на главните пътища след 22.00 часа, когато започва забраната за движение.

Планира се затваряне на метростанция Синтагма – от 18:00 до 21:00 ч., както дори затваряне на централни магистрали в Атика, за да се избегне движението на граждани след 22:00 ч. вечерта.

Точките, които полицията ще следи задълбочено, са пунктовете за пътни такси в цялата страна, входно-изходните пунктове в градовете, междуградските автобуси, площади и други точки, където е вероятно струпване на хора.

Ще имат право да шофират след 22.00 часа само работещите или по здравословни причини. Както поясни министърът на гражданската защита Нико Хардалиас, „по улиците няма да има жива душа“.

Гражданите трябва да изпратят SMS с код за пътуване „6“ на номер 13033, за да се придвижат в навечерието на Коледа и Нова година до празничните маси. Също трябва да изпращат SMS, когато се приберат вкъщи до 22:00 ч.

На празничните трапези могат да присъстват до 9 души и само 2 семейства. Препоръчва се възрастните хора да отсъстват. Използването на маската остава задължително навсякъде.

Относно църквите, на богослуженията ще се прилагат следните мерки:

Един човек на 15 кв.м., с разстояние от 2 метра между хората във всяка посока вътре в храма. Разрешават се 25 души за енорийски църкви, а в митрополитските църкви 50 души. Задължително използване на защитна маска в мястото за поклонение.