Политика

Коледната вечеря – на три маси и открехнат прозорецНаправете си тест преди сбирката за Рождество, съветват експертите

Коледните празници тази година може и да не са толкова самотни и окаяни – в повечето държави разрешиха да се събират до 10 души, да си разменят подаръци, да вечерят заедно, да ходят на черква. Но пандемията от коронавирус не е затихнала и здравните служби очакват скок на заразата около Рождество.Британският в. “Дейли мейл” попита експерти какви правила да спазват хората, за да ограничат риска да хванат ковид, и то малко преди появата на спасителната ваксина.

Добрата новина е, че баровете и ресторантите няма да работят и така ще се осуети новата тенденция семейният празник да се чества със запой и чалга.

Според микробиоложката от лондонския Колеж по хигиена и тропическа медицина проф. Сали Блумсфилд гостите – роднини или приятели, трябва при възможност преди това да се самоизолират за 5 дни, а непосредствено преди празника да си направят тест.

Когато с близките обмисляте къде на празнувате, добре е да се избере най-голямото жилище. Присъстващите

да седнат поне на

2 метра разстояние,

за да не ги достигат пръски от слюнка при разговор – най-опасния преносител на заразата. Добър вариант е да подредите не една, а три по-малки маси и да седнете около тях по семейства.

Маските не са ефективни при срещи, по-дълги от два часа. “Ако цял ден празнувате около трапезата, бъбрите и се смеете, слагате и махате маските, употребата им няма да е от голяма полза. Дистанцията е по-важна”, казва проф. Пол Хънтър, микробиолог в Университета на Източна Англия. Не е препоръчително коледната вечеря да се проточва с часове, добавя той.

Специалистите съветват да не се прегръщате и целувате, макар това да попарва коледния дух. Физическият контакт трябва да се сведе до минимум. Запасете се с достатъчно течност за дезинфекция, която гостите да ползват периодично.

Деца до 5 г. рядко носят заразата, но не е невъзможно. Ако внучето се хвърли да ви посреща, деликатно го възпрете. Можете да го погалите и дори целунете по главата, но в никакъв случай по устата или бузките. Тийнейджърите носят много по-голям риск особено за по-възрастните роднини, така че ги дръжте далеч, съветва проф. Хънтър.

Вместо да каните близките си наведнъж, срещнете се само с едно семейство, а другите оставете за следващия ден. Колкото повече хора, толкова повече риск, казва специалистът.

Обядът на първия

ден на Коледа може

да се раздели на две

– гостите да си отидат след основното ядене и да се върнат към 5 ч следобед за кафе и сладкиш – краткостта на визитите е от особено значение, защото на вируса му трябва време, за да се разпространи. Гостите трябва да избягват градския транспорт.

Д-р Джулиън Танг, вирусолог от Университета на Лестър, предлага някои трикове за надхитряне на заразата. Отворете колкото е възможно повече прозорци и засилете отоплението, за да не настине тъщата. Така ще има приток на чист въздух, а топлината ще избутва замърсения навън.

Тази година си спестете песните, танците, игрите, при които си раздавате карти и местите пионки, казва д-р Кристъл Илбодо, специалист по инфекциозни болести от университета на Мисури.

Готвенето на висока температура убива вируса, но с останалата след празника храна трябва да се внимава – може да е заразена. До нея домакинята трябва да се докосва само с добре измити ръце. Пригответе менюто предварително и не го сервирайте на бюфет, където всеки да бърка по чиниите. Съветът е

да сервира само

един човек, другите

да останат седнали

цялата вечер.

Не си разменяйте купата със закуски, бонбони, ядки пред телевизора особено с немити ръце, предупреждава Сали Блумсфилд.

Отваряйте подаръците, донесени от гостите, с ръкавици, а вашите опаковайте няколко дни преди празника, за да ги запазите от проникването на вируса. Измийте ръцете си след отварянето на армаганите.

Вирусът не оцелява дълго върху повърхности, но с банята трябва да се внимава. Хората се редуват там през няколко минути и пипат какво ли не.

Помолете ги да почистват с дезинфектант след себе си, а вместо кърпи сложете салфетки за еднократна употреба. Почиствайте редовно дръжките, крановете, дъската на тоалетната, сифона.

Риск от зараза, и то голям, по празниците има. Мнозина няма да чуят съветите на експертите, а ще я карат както си знаят. Но е въпрос на съзнание и лична отговорност да пазим себе си и близките си, заключава “Дейли мейл”.