България

Нашенец си смени името, спъвало му бизнеса в САЩ, изглеждали руско

Пловдивчанин смени пред съда фамилията си Димитров, защото му пречела на бизнеса. Мъжът работи в САЩ и там асоциират името с руското Димитри и първосигнално го приемат за сънародник на Путин.

„По думите на клиента ми, това вреди на работата му и на личността му, защото той е българин и се гордее с този факт“, разказва пред „Марица“ адвокат Росен Димитров, който води делото пред Районния съд в Пловдив. Според него напоследък подобни случаи се увеличават.

„Любопитното в делото с Димитров е, че фамилното име е популярно и съвсем приемливо, но човекът представи своите аргументи и съдът ги уважи. Напоследък съвсем нормални и традиционни имена създават определен дискомфорт на притежателите си. Класически имена като Димитров, Минка, Иво, Веселина, Илия, носят не само негативи на притежателите си, но и им вредят“, твърди адвокатът.

Вредите са заради звученето на името в конкретни общности, държави и професионални среди. Например името Илия на руски се произнася като “Или я“, което би се възприело като “Или аз“. Хубавото мъжко име „Иво“ на френски звучи като „Ивон“. Така мъж на име Иво във Франция се приема за жена, дава още един пример Росен Димитров.

Смяната на име не е просто суха юридическа процедура, при това не скъпа. Държавната такса е 15 лева. Най-често зад едно такова желание стоят дългогодишни негативни емоции и дълбок психологически дискомфорт. Хората желаят да сменят името си поради факта, че то им носи болезнени, засрамващи усещания, които най-често датират още от детските им години.

Според данни от ЕСГРАОН има българи, които са кръстени Пепи Дришльов, Шунка Сапунджиева, Христос Цоцов или Титко Педалов. При споменатите имена няма никакво колебание за опозоряващия елемент и нуждата от промяна, разяснява адвокат Росен Димитров. Той обобщава, че съдът може допусне промяна не само по класическите причини – опозоряващо или осмиващо звучене на името, а и заради субективно вътрешно желание да се установи или отхвърли роднинска или семейна връзка, етническо звучене или просто странно звучене на името в определена държава.

След решението на пловдивския съд на мъжа с променена фамилия му остава само да си извади нови лични документи.

Димитров е третата по-популярност фамилия в България. Над 100 180 мъже и още почти 104 хиляди жени я носят с гордост, става ясно от изследването на НСИ „Имената в България 2019“. Безапелационният лидер сред фамилните имена у нас обаче е Иванов, следван от Георгиев. Новото изследване на националната статистика за изминаващата година се очаква в началото на 2021 година.