Любопитно

Огромни задръствания в цялата страна преди празниците

О громни задръствания и тапи в цялата страна преди серията почивни дни. През деня в столицата имаше огромни задръствания, а на магистрала „Хемус” дори се образуваха тапи заради ремонти и катастрофи, информира NOVA.

„Задръстванията са големи, на „Цариградско шосе” има страшно много коли и трите ленти са пълни. От „Горубляне” тапата стигаше почти до „Караулката”, каза шофьорът Марио Дончев. „При всички положения не е приятно, явно хората от провинцията се изнасят”, смята Светлин Радуилов, друг шофьор.

От полицията заявиха, че са взели всички мерки, за да улеснят пътуването на хората.

„Основно екипите са насочени да подпомагат движението там, където има ремонти и затруднение на движението”, каза инсп. Николай Крушарски от „Пътна полиция”.

„По информация на АПИ само за вчерашния ден около 50 000 автомобила са напуснали територията на столицата”, каза комисар Владислав Павликянов от „Пътна полиция”. От МВР очакват сериозен трафик да има и утре. Тогава също основно ще подпомагат движението. След това ще наблегнат на контрола.

„Ще следим за нарушители във всички празнични и работни дни до края на годината. Основното, което ще се контролира, е скоростта”, каза още Крушарски. Ще се следи и за употреба на алкохол и наркотици.

Опашки от чакащи се образуваха и пред големите хипермаркети

в последния работен ден. Работещите в магазините се оплакаха, че клиентите не спазват дистанция и не носят правилно маските си.

Без „синя“ и „зелена“ зона в празничните дни

По време на официалните празнични дни Бъдни вечер, Коледа, 26 декември – събота, както и на 28 декември – понеделник паркирането в районите със синя и зелена зона ще бъде безплатно.

Зоните за почасово платено паркиране „синя“ и „зелена“ няма да работят в тези дни, а жителите и гостите на столицата ще могат да паркират автомобилите си на обозначените места без да изпращат SMS.

Във всички останали дни важат правилата за паркиране в зоните за почасово платено паркиране, припомнят от Центъра за градска мобилност.

Нови части от София с платено паркиране, „зелена зона” и в събота