Днес

Собственикът на БТК обяви официално, че купува "Нова телевизия" от Домусчиеви

Собственикът на БТК обяви официално, че купува "Нова телевизия" от Домусчиеви

© Велко Ангелов

Собственикът на БТК и „Виваком“ „Юнайтед Груп“ съобщи официално днес, че е постигнато споразумение за закупуването на най-голямата българска мултиплатформена медийна компания „Нова Броудкастинг Груп“ от „Адванс Медиа груп“. Сделката се очаква да бъде приключена в началото на 2021 година, след като се получат всички необходими одобрения от регулаторните органи.

Портфолиото на Нова Броудкастинг Груп се състои от 10 телевизионни канала, включително и националната Нова ТВ, най-голямата българска онлайн платформа „Нетинфо“, която достига до 80% от населението на България всеки месец, както и четири радио станции. Последните попълнения в в портфолиото на медийната група са телевизионния „Канал 3“, който ще бъде профилиран като изцяло новинарски под името „Нова нюз“, музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, „Радио Веселина“, Magic FM и „Радио Витоша“ – всички те свързани през годините с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Неотдавна „Капитал“ писа, че „Юнайтед груп“ (United group) искат да купят и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Меридиан мач“ и „Борба“. Като купувач е посочено дружеството „Юнайтед медиа“ (United media), дъщерно дружество на „Юнайтед груп“ (United Group).

Сегашният собственик на „Нова броудкастинт груп“ – „Адванс Медиа Груп“, е дъщерно дружество на инвестиционния холдинг „Адванс Пропъртис“, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Точната цена на сделката все още не е известна, но според източници от пазара е между 250 и 300 млн. евро, написа наскоро „Капитал“. Братя Домусчиеви платиха за „Нова броудкастинг груп“ 185 млн. евро.

И купувачът, и продавачът са доволни

„Ние сме изключително удовлетворени от постигнатото споразумение. Купуваме успешна компания от двама уважавани предприемачи, която има голям потенциал за растеж като част от Юнайтед Груп. Покупката е в унисон с цялостната стратегия на Юнайтед Груп да се развива едновременно като телекомуникационен и медиен оператор на всички пазари, където присъстваме. Нова Броудкастинг Груп допълва съществуващите медийни канали на групата и съм убедена, че ще постигнем много добра синергия между всички тях, което ще ни даде още по-голяма възможност да инвестираме в локално съдържание и да достигнем бързо и качествено до аудиторията“, коментира главният изпълнителен директор на Юнайтед Груп госпожа Виктория Боклаг.

От своя страна главният изпълнителен директор на Адванс Медиа Груп Георги Домусчиев коментира, че сделка е голям успех. „Бих искал да благодаря на всички, които ни помогнаха да развием водещата търговска медийна група в България. Сделката с Юнайтед Груп ще осигури последващото развитие на NOVA“, допълва той.

Инвестицията е четвъртата поред голяма сделка откакто BC Partners придобиха „Юнайтед Груп“ през март 2019 година. „Юнайтед Груп“ e медийна и телекомуникационна група, която присъства във всички държави от бивша Югославия, а неотдавна стъпи и в България и Гърция. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали. Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор.

Той и до момента е миноритарен акционер с дял около 39%. Групата започна поредица от придобивания в региона, след като мажоритарен собственик на групата стана базираният в Лондон фонд BC Partners през миналата година с малко над 50%. Така освен БТК United Group придоби и гръцкия доставчик на телевизия, интернет и телеком услуги Forthnet, както и хърватската Tele 2 Croatia. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и ЕБВР и фондът KKR.

Нова при Домусчиеви

„Нова телевизия“ беше купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви през февруари 2019 година. Преди това тя бе собственост на шведската MTG, а кандидат за придобиването й бе чешкият бизнесмен Петр Келнер, на когото Комисията за защита на конкуренцията не разреши сделката. Така „Нова броудкастинг груп“ (НБГ) получи възможност да придобие пълен контрол над най-голямата онлайн група на българския пазар – „Нет инфо“ (в която влизат abv.bg, платформата за видеосъдържание Vbox7, Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg, Grabo.bg, Trendo.bg и др.).

Времето откакто „Нова телевизия“ е собственост на братя Домусчиеви беше белязано от напускането на дългогодишни кадри и промяна в медийната политика, която стана твърдо проправителствена.