Днес

"Часовникът вече не тиктака" – Лондон и Брюксел договориха отношенията след Брекзит

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

© Reuters

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

След трескави преговори преди изтичане на годината, която би оставила Брюксел и Лондон без сделка за Брекзит, Европейският съюз и Великобритания договориха бъдещите си търговски отношения.

Предстои да се съобщят подробностите. „Най-накрая постигнахме споразумение. Сделката е честна, балансирана и е правилното и отговорното нещо за двете страни. Преговорите бяха трудни“, каза в началото на обявяването ѝ председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен на пресконференция. Тя добави, че споразумението предотвратява проблеми за бизнеса и транспорта, които биха сковали взаимно зависимите сектори на икономиките от двете страни на Ламанша.

„Великобритания е трета страна (по отношение на ЕС – бел. ред), но имаме много общи интереси… Ще продължим да си сътрудничим в редица области като енергетика, климат и транспорт,“ продължава Фон дер Лайен. „Дебатът беше в голяма част за суверенитет, но трябва да се замислим какво е суверенитетът. За мен суверенитетът е да можеш да говориш с един глас в света на големите сили и да си помагате взаимно, вместо всеки да се надига сам.“

Малко преди това британският премиер Борис Джонсън заяви, че „червените линии“ за суверенитета на страната са защитени заедно с всичко обещано преди референдума, с който Обединеното кралство напусна ЕС. На последвала пресконференция изтъкна, че за пръв път от 1973 г. Великобритания ще е „независима крайбрежна държава с пълен контрол върху водите си“.

Това е най-голямата търговска сделка, която всяка от двете страни по споразумението е подписвала в историята си, отбелязва Би Би Си. Тя ще има нужда от одобрението на британския парламент (вероятно на 30 декември) и на държавите членки в ЕС. Посланиците на държавите членки се събират утре в 11:30 българско време.

"Часовникът вече не тиктака" - Лондон и Брюксел договориха отношенията след Брекзит

© Reuters

Какво е договорено

„Часовникът вече не тиктака“, каза преговарящият от името на ЕС Мишел Барние. По думите му четири стълба изграждат сделката:


Свободна търговия без мита или квоти, но с нови правила. Премиерът Борис Джонсън я нарече „сделка от канадски тип“, без мита, но без митническия съюз и без ограниченията на европейски регулации и Съда на Европейския съюз.

Икономическо и социално партньорство – в авиацията, сухопътния транспорт, енергетиката, борбата с климатичните промени, рибарството (с реципрочен достъп до водите на ЕС и Великобритания,но с нови квоти за използването им); сътрудничество в иновациите, космоса, науката и други. Британското правителство обаче няма да участва в „Еразъм“, ще има и ограничения за мобилността.

Сигурността на гражданите и сътрудничество за борбата с тероризма и организираната престъпност. Това ще става с уважение към правата и защитата на личните данни. Британското правителство обаче отказва сътрудничество във външната политика, отбраната и развитието.

Обвързващ механизъм за уреждане на спорове и възможност за налагане на санкции при нарушаване на клаузи. „Ако едната страна се чувства ощетена от другата“, въпросът може да се реши с арбитраж, потвърди Джонсън.

Според „Ройтерс“ сделката отдалечава двете държави една от друга повече, отколкото се очакваше в Обединеното кралство по времето около референдума за излизане от ЕС, най-големия му търговски партньор, през 2016 г. Тя обаче спасява бизнеса от двете страни на Ламанша от сътресение, което би последвал провалът на изграждане на бъдещите търговски отношения.

Параметрите бяха договорени късно през нощта, но пресконференцията, на която трябваше да се потвърди сделката, се отложи – по думите на ирландския външен министър Саймън Кавъни това е заради „дребни“ разногласия по въпросите на риболовните квоти – проблем, от който е най-силно засегната Франция заедно с още няколко държави. От думите на Барние следва, че сегашният взаимен достъп до водите засега ще е с продължителност пет години и половина. Около една четвърт от рибата, уловена от ЕС в британски води, ще бъде връщана на Великобритания, обяви по-късно Дъблин.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари. Оттогава до 31 декември действа преходен период, след като Великобритания ще е „трета страна“ за съюза. Запазването на безмитната търговия би било добра новина за стокообмена, който е около половината от общия търговски обем в размер 900 млрд. долара.

Излизането от общия пазар на ЕС, с 450 млн. потребители, същевременно няма да се размине без проблеми за икономиките, които ще трябва да се адаптират към новата ситуация. На пресконференцията си Джонсън избра да гледа на въпроса изцяло от положителната страна – „целият свят е равен за нашите износители и те имат свободата да избират“.

Европейски държави вече коментират договореностите. За Ирландия е постигнат „възможно най-малко лошият вариант“ на Брекзит. За Германия кабинетът първо трябва да прегледа и одобри документа, но външният министър Хайко Маас добави, че германското председателство ще направи всичко възможно, за да влезе сделката в сила дори преди пълното си одобрение навреме, на 1 януари.

Реакцията на испанския премиер Педро Санчес сочи, че Испания и Великобритания трябва да продължат да договорят въпроса за статута на Гибралтар.