Любопитно

Google искала "положителни" доклади за AI

И зкуственият интелект и неговото развитие е деликатна тема, която постоянно буди спорове и дискусии. Именно затова е важно какво се говори за него, а Google и холдингът Alphabet, който обединява бизнесите на интернет гиганта, имат по-специфични изисквания, съобщава Reuters.

Facebook затяга сигурността за известните личности

Според източници на агенцията, компанията е въвела нова вътрешна процедура за преглед и оценка на доклади по чувствителни теми. Авторите на докладите трябва да се консултират с различни екипи, като правния отдел, PR и др.

Facebook спира някои функции в Европа заради нов закон

Агенцията казва, че е видяла и вътрешни сайтове и кореспонденция, в които е описано, че по определени теми трябвда се полагат „големи грижи“, за да има „положителен тон“ на докладите. Компанията отбелязва, че развитието на технологиите и все по-сложната обстановка „водят до ситуации, където видимо безобидни проекти повдигат етични, репутационни, регулаторни или правни проблеми“.

Reuters твърди, че „в поне три случая“ вече е поискала от автори на доклади да се въздържат от представянето на технологии в негативна светлина. Източници потвърждават, че това е така, но допълват, че макар да им е препоръчано да поддържат положителен тон на доклада, това не означава да крият информация или да бягат от проблемите.

В други ситуации обаче компанията е препоръчвала да не се споменават услугите ѝ в някои доклади. Дадените примери за променени доклади обикновено представляват описание на проблема и след това добавяне на малко по-положителни изречения, че има напредък по работата. За някои доклади обаче е поискано да не се споменават „притеснения“.

ЕС представи нов план за регулация на ИТ гигантите

Google ще трие данните в неизползваните профили

Компанията е направила своеобразен списък с „чувствителни теми“. Освен изкуствен интелект, в него има още голям брой теми от различни сфери – технологии, политика, медицина, сигурност, религия, лични данни, някои индустрии и конкретни държави. Google е отказала коментар по темата.

Ботовете в Интернет имитират хора все по-успешно

38 щата заведоха дело и срещу Google

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.