Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции отбеляза петата си годишнинаТази година се навършват пет от създаването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ). За това време тази институция се превърна във важен източник за финансиране изграждането на инфраструктура в развиващите се страни и създаде модел за взаимноизгодно многостранно сътрудничество, предава радио Китай.

Целта на АБИИ е да насърчава взаимната свързаност и икономическата интеграция в азиатския регион. Тя функционира на принципа на многостранна банка за развитие, придържа се стриктно към най-високите международни стандарти и постигна добри резултати в дейността си.След избухването на епидемията от COVID-19 в началото на годината банката първа реагира, създавайки нов фонд от 10 милиарда долара за възстановяване и оказване на финансова подкрепа за спешни нужди, свързани с общественото здраве в страните-членки, както и за да подсигури изпълнението на инфраструктурни проекти, засегнати силно от разпространението на вируса.

През последните пет години AБИИ нарасна от 57 до 103 члена от всички континенти. Тя е раздала общо 20 милиарда долара кредити за реализирането на

инфраструктурни проекти, в енергетиката, транспорта, финансите и общественото развитие.