България

Арести в Гърция за нарушена карантина

Полицията нахлу в четири къщи на Бъдни вечер, след подадени сигнали за неспазване на мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса. 12 души бяха арестувани, а собствениците и останалите присъстващи са глобени.

По-специално на остров Закинтос са арестувани 9 души в хижа, превърната в хазартен клуб. Освен това в района да открити 3 бомби с амонячен динамит и 105 метра фитил, а в превозното средство на един от арестуваните е намерена и иззета пушка с четири патрона.

Конфискувани са още 3225 евро, 12 тестета карти. Наложените глоби са на обща стойност 8400 евро (3000 евро за организатора и по 300 за участниците).

В Кефалоня, бяха арестувани 2-ма души за неспазване на мерките. Обвинени са за незаконно притежание на оръжия и наркотици. Те са организирали „частно“ парти, където, наред с други неща са намерени и конфискувани две пушки и боеприпаси. Пушка с дванадесет куршума, които собственикът притежава незаконно, както и малко количество суров канабис. Наложена е и глоба от 3000 евро на организатора на партито и 300 евро на 6-ма участници.

Другите две къщи, в които е имало нарушения са в Лефкада и Евия, където е имало незаконни сбирки и са наложени глоби от 3000 евро на 2-мата собственици на жилища и по 300 евро на 6 души в Лефкада и десет в Евия.

В четвъртък, 24 декември, са извършени 84 558 проверки в цялата страна, от които 12 524 на международното летище в Атина „Елефтериос Венизелос“.

Констатирани са общо 2241 нарушения и са извършени седем ареста.

Бяха потвърдени две нарушения за невярни данни в електронния формуляр PLF (пътнически формуляр) от пътници, докато от влизането в сила на новите мерки (7 ноември) са потвърдени общо 20 подобни нарушения.