Днес

Половината руснаци не вярват, че Навални е бил отровен

Половината руснаци не вярват, че Навални е бил отровен

© Reuters

Почти една трета от руснаците смятат, че отравянето на руския опозоционер Алексей Навални е инсценировка. Други 19% го определят като провокация на западните спецслужби.

Това сочат данни на изследователския център „Левада“, цитирани от руската редакция на „Дойче веле“.

Западът смята – на базата на медицински заключения на лаборатории в три страни – че през август, когато бе поставен в изкуствена кома и хоспитализиран първо в Омска, а след това в Берлин, Навални е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“. В сряда „Шарите“, берлинската болница, където той се лекуваше, потвърди отравянето в научна публикация.

След като поиска съдействие от руската държава, за да узнае истината, а не го получи, ЕС наложи санкции и отправи обвинения към Москва. Кремъл твърди, че няма достъп до доказателствения материал и няма защо да започва разследване. Вчера Съединените щати обвиниха руските служби за отравянето на Навални след медийно разследване, посочило осем агенти като свързани с покушението.

Според същото проучване на независимия институт едва 15% са посочилите, че е извършен опит за отстраняване на политически конкурент на властта.

Други 7 на сто смятат, че става дума за „лично отмъщение“ на някого от посочените агенти в разследването. Общо 6% съзират в станалото резултат от притовоборство в руската опозиция. За 4% от респондентите има „други причини“, а за още един процент Навални е изгубил съзнание в самолета, отравянето му е станало „случайно“. Останалите, почти една пета, не могат да отговорят.

Проучването на 1617 руснаци на възраст над 18 години показва, според заместник-директора на „Левад“ Денис Волков, разделение между по-възрастните и по-младите руснаци. „По-старите поколения, които получават новините си от телевизията ѝ им се доверяват, и подкрепящите властта, смятат станалото предимно за инсценировка и провокация. Много по-вероятно е младите, активни интернет потребители и критици на властта да обвиняват руските власти.“