България

Пристигнаха първите 9 000 ваксини в Гърция, ваксинациите започват в неделя (видео)

Първите ваксини срещу коронавируса пристигнаха късно в петък следобед, на  ГКПП „Промахонас“. Това са първите 9000 дози от ваксината Pfizer/BionTech. Зам.-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас беше лично на границата.

Първите ваксини ще бъдат в Атина в събота сутринта като транспортирането им е придружено от силно полицейско присъствие.

Κορωνοϊός: Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια

Ваксинациите официално започват в Гърция на 27 декември.

Първите камиони, превозващи пратки с ваксини Pfizer/BioNTech от производственото предприятие на американския фармацевтичен гигант в белгийския град Поорсе, тръгнаха за Европейския съюз в навечерието на Коледа.

Както съобщиха вчера от датска телевизионна мрежа, първите доставки на ваксини ще включват около 10 000 дози за всяка държава.

Всички маршрути, по които ще минат камионите с ваксините, са отцепени, като цялата операция е поета от армията. Въоръжените сили ще подпомагат процеса на транспортиране на ваксините до островите с военни самолети C130, като същевременно ще бъде осигурен допълнителен персонал.

Общо 3000 полицейски служители, хеликоптери и дронове ще участват в мерките на полицията за съхранение на ваксините, докато охраната в зоните за съхранение и ваксинационните центрове ще бъде 24 часа в денонощието.

През следващите 24 часа планът „Хипократ“ ще приеме окончателната си форма, а операцията ще се наблюдава от екип, базиран в сградата на  Генералния секретариат за гражданска защита, който поддържа връзки с полиция, пожарна, армия и брегова охрана.

Веднага след това ще започне операция „Свобода“, която ще има за „бази“ 1018 центъра за ваксинация в цялата страна.

Гръцкият план за ваксини предвижда до 10 януари да бъдат ваксинирани първите 70 000 граждани, като приоритет се дава на здравеопазването, възрастните хора и работещи в домовете за възрастни хора, както и на висши държавни служители.