Любопитно

Тайните на растението коледна звезда

„Коледна звезда“ е името, дадено на растение в Мексико, чието научно наименование е Еuphorbia pulcherrima, дума, която на латински означава „най-красивата“. Наричат го още „овчарска звезда“. Растението често се използва за декорация на празници, най-вече свързани с празнуването на Коледа и Бъдни вечер.

Това растение има тъмнозелени листа, като най-горните, наречени прицветници, могат да са с различни цветове, които приличат на венчелистчета.

Тези листа обикновено са червени, въпреки че има и растения с жълти, бели или розови. Цветът е много малък, жълт на цвят и е защитен между листата му.

В северното полукълбо цъфти през ноември и декември. Това растение не се използва за консумация, тъй като поглъщането на листата му може да причини повръщане и сериозни стомашни разстройства.

Какво пишат децата до Дядо Коледа по време на пандемия

Родината на коледната звезда е Централна Америка – Мексико и Гватемала.

Индианските племена Мешики използвали това растение в ритуали като символ на чистота и нов живот за мъртвите воини, загинали във война, тъй като се свързва с червения цвят на кръвта. Всъщност от листата му се прави естествено багрило при изработката на различни тъкани..

Оригиналната дума, използвана за означаване на това растение, е „куетлашочитл“, което на езика науатл означава „изсъхнало цвете“, въпреки че има и други възможни преводи, които го идентифицират като „кожено цвете“.

След колонизацията на Америка това растение започва да се използва като елемент от християнската украса по време на Коледа поради пурпурния цвят на листата му.

Мелания блести в Белия дом като в реклама

Една мексиканска легенда разказва, как бедно момиче било много тъжно, че не може да занесе подарък на Младенеца – традиция, според която на литургията в полунощ, когато започва новия ден, се носи подарък в олтара за новородения Исус. В този момент детето чуло глас, който му подсказвал да занесе това, което му е на сърце, без значение от неговата стойност. Момичето набрало нежните зелени клонки с изящни тънки листенца на върха, които с много любов отнесло пред олтара в полунощ. И както се срамувало, че няма захаросани бонбони и сладкиши видяло как зелените листа се обагрят в ярък червен цвят, стоплени от вярата и любовта му към Исус. Така в Мексико цветето се превръща в символ на любовта към Бог и вярата в него.

През XIX век започва да се разпространява и на други места благодарение на Джоел Робърт Пойнсет, първият американски посланик в Мексико, който по време на свое посещение в щата Гереро, едно от местата, където расте и цъфти в изобилие коледна звезда, я забелязва и отнася от него в САЩ. Всъщност, в САЩ и в някои страни в Европа това растение се нарича „поинсетия“ в негова чест.

 

 

В момента декоративното му използване е много широко разпространено и е свързано с коледния сезон поради цвета и периода на цъфтеж в северното полукълбо, който съвпада с Коледа.

В дивата си форма като храст коледната звезда може да достигне четири метра височина, но е популярна в света на цветарството като саксийно декоративно цвете.