Политика

2070 православни храма са реставрирани в България за 6 годиниНад 110 млн. лв. е дало правителството за периода на регистрираните у нас вероизповедания2070 православни храма са били ремонтирани или построени за 6 години – в мандата на двете последни правителства на премиера Бойко Борисов. Това показва официална справка от дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет.

Църкви и манастири се реставрират както с пари от бюджета, така и със средства от управлявани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) европрограми. Така

се връща техният

блясък и стават

по-привлекателни

за поклонници

и туристи

Сред значимите обекти, по които в момента се работи, е един от най-старите храмове – Кремиковският манастир “Св. Вмчк Георги Победоносец”. Правят се ремонт на покрива и дренаж на намиращата се в двора средновековна църква “Свети Георги”, в която се пазят едни от най-старите стенописи в Европа.

Ще се изгради северно манастирско крило, в което ще има информационен център, музейна експозиция, представяща 40-те средновековни манастира около София, магерница за 100 души, параклис и камбанария.

Проектът включва и обособяване на

манастирски

работилници,

които ще са

отворени

за посетители

Планирани са и помещения за летни ученически лагери, както и нови монашески килии, стаи за нощувка и др.

В Бургас се извършват консервация и реставрация на сградата на храм “Св. св. Кирил и Методий”. Каменните повърхности се почистват от замърсявания. Декоративни елементи, първоначалният релеф и визия на фасадата ще бъдат възстановени.

В момента се обновява и се осигурява достъпност на църквата “Св. Архангел Михаил” в Рила, строена през XII век и обявена за паметник на културата с национално значение. По друг проект там вече е извършена частична реконструкция на стенописите.

Реставрират се в момента и църквите “Св. Петка” и “Св. Георги” в Русе. Вече са извършени реставрация и консервация на руините на църквата “Света Богородица” в с. Осиковица.

Един от символите на Видин – синагогата, от бивш еврейски молитвен дом ще се превърне в културен център и ще носи името на големия художник Жул Паскин. Сградата на втората по големина синагога в страната е построена през 1894 г. Тя ще бъде реставрирана в оригиналния вид, в който е била до 1950 г., за да се превърне в многофункционална зала за различни културни събития, изложби, концерти, конференции.

През тази година бяха отпуснати средства и за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир.

Допълнително

пари получи и

Рилският

манастир

През последните години с финансиране по управляваните от МРРБ програми бяха ремонтирани и други храмове, сред които “Св. Йоан Кръстител” и “Св. Параскева” в Несебър, църквата “Св. Георги” в Арбанаси и други.

От ноември 2014 г. до декември 2020 г. правителството е превело на официално регистрираните вероизповедания над 110 млн. лв.

Българската православна църква е получила над 84,5 млн. лева. Парите са отишли за реставрация на храмове и строителство на нови у нас и в чужбина и за издръжка на свещениците.

За ремонт и ново строителство на мюсюлмански молитвени домове и за издръжка на свещениците са отделени 13, 517  млн. лв. Джамиите, които са получили финансови средства от българското правителство за ремонт и строителни дейности, са 320.

За други официално регистрирани вероизповедания в страната са били дадени 1 ,761 млн. лв. Средства е имало за Католическата църква, Арменската апостолическа православна църква, Израелтянското изповедание и други.