Политика

Гюлчин от "Българската Коледа": Мечтая сама да отида на училищеМечтая си някой ден сама да отида на училище. Не се предавайте. Ако вярвате, ще се оправите. Това послание към деца в беда отправи 12-годишната Гюлчин от Хасково, която страда от рядкото заболяване на чупещи се кости. Момиченцето обаче от 1 година не е било в гипс. То от около 10 години се лекува с помощта на „Българската Коледа“.  Записът с нейното послание беше излъчен на традиционния благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ под патронажа на президента Румен Радев, който се предаде на запис по БНТ и БНР. 

Само за година „Българската Коледа“ е събрала близо 2,5 млн. лв. , с които се е помогнало на 500 деца и е купена апаратура за 15 болници.За осемнадесета поредна година в празничната коледна вечер от сцената на Народния театър „Иван Вазов“ цяло съзвездие от артисти, музиканти, спортисти, журналисти и общественици се включиха в благородната инициатива, за да фокусират общественото внимание върху грижата за децата с хронични заболявания.

„Българската Коледа“ разказа за много преждевременно родени деца, спасени да не развият ретинопатия от лекарите в „Александровска болница“. С помощта на купена от „Българската Коледа“ камера специалистите са спасили зрението на много деца, но за да помагат, имат нужда от нов апарат.

3-месечно момченце пък е в клиниката по нефрология в педиатрията в София от раждането си заради бъбречно увреждане.

„Не предполагах, обаче се случи“, разказа разплаканата майка Десислава Тодорова.

Клиниката има нужда от апарат за хемофилтрация за бебета, за да помогнат на много деца да оздравеят.

5-годишният Миро вече чува, говори и се смее благодарение на кохлеарния имплант, поставен му от лекарите във Военномедицинска академия. 10-годишният Кристиян пък страда от муковисцидоза. Помагат му лекарите от педиатрията на Александровска болница, където само преди 3 месеца са получили от „Българската Коледа“ апарат за изследване на дихателната функция. Специалисти от Детското интензивно отделение на „Пирогов“ също благодарят на благородната инициатива за модерната апаратура, с която помагат на малките си пациенти.

Полярникът проф. Христо Пимпирев призова зрителите да дарят и си припомни как в детско шоу спечелил пари, които дарил да се оправи оградата на неговото 6-о училище в София. Актьорът Христо Мутафчиев пък сподели как за първи път като 5-класник подарил колелото си на 3-класника Митко.  

Каузата на тазгодишното издание на „Българската Коледа“ е „Заедно за децата с хронични заболявания – да превърнем надеждата в реалност“. Тя обедини съпричастността и благородството на едни от най-големите имена на българската музика – Графа, Михаела Филева, Миро, Момчил Косев, Живко Петров, Белослава, Йоана Сашова, Никол Самарева, БТР, група „Остава“, музикална формация „Аутентик“, Акага, Васил Петров, вокална група Бон-Бон, Детския хор на Българското национално радио, Никола Тодоров, Дивна, Мария Славова, Светослав Тодоров и Алекс Зайранов.

Уважавани педиатри, любими лица от малкия екран и интелектуалци се ангажират да насочат вниманието към необходимостта от подпомагане за диагностика, медикаментозно лечение, медицински изделия и рехабилитация на децата с тежки хронични заболявания. За да изразят личната си подкрепа към децата в беда и техните семейства, в „Българската Коледа” участие ще вземат проф. Боряна Слънчева, проф. Анна Кънева, проф. Добрин Константинов, Поли Златарева, Николай Дойнов, Александра Кръстева, Христо Мутафчиев, Албена Павлова.

Диана Димитрова и Орлин Горанов бяха водещи на спектакъла.

„Няма по-добро добро от доброто в трудни времена. Ние хората споделяме обща съдба. Трябва да сме заедно, особено днес.“, каза в началото Орлин Горанов.

„Българската Коледа“ 2020/2021 г. си поставя амбициозната цел да подпомогне деца за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация, както и да осигури нова високотехнологична апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна.