Политика

Делян изхвърлил с един замах 4-годишния си син от 30-метровия мост над ЯнтраВърховният съд трябва да се произнесе окончателно за присъдата на бащата убиец през 2021 г.

Ще лежи ли доживот в затвора 32-годишен габровец, който хвърли като непотребна вещ 4-годишното си дете от 30-метров мост на околовръстното шосе на града? Това ще трябва да реши като последна инстанция Върховният касационен съд догодина. Делото е входирано във ВКС в последния работен ден преди Коледа, показа справка в електорнната система. С това отпадат всички въпросителни ще стигне ли бащата убиец до края в опитите си да намери снизхождение, след като на две инстанции получи доживотен затвор при специален режим за умишлено убийство на рождения си син.„Пуснах го от моста. Просто това е, което направих в такъв момент“, обяснил пред съдия 32-годишния Делян Бешев от Габрово, който призори на 3 юли 2019 г. метна от виадукта край Пречиствателната станция на Габрово 4-годишния си син Дариел. Мотивът – бил в безизходица, изоставен от майката на детето и не можел да се грижи за него.

Мостът, от който бащата убиец изхвърли сина си

Убиецът, който е лежал в затвора за кражба и нанасяне на средна телесна повреда, в хода на разследването опита да се оневини като пласира версията, че момченцето само се е подхлъзнало и е паднало. После прехвърли вината върху изпратени от майката непознати мъже, които го пресладвали и после хвърлили детето от моста. По-късно обаче, притиснат от фактите, направи самопризнания. Инженеротехническата експертиза доказва, че детето е изхвърлено със замах от зашеметяващата височина. То полетяло с близо 90 км/ч. За секунди малкото телце се разбило в сухата камениста част от коритото на река Янтра. Смъртта е настъпила мигновено. След като хвърлил Дариел, бащата слязъл с колата под моста, за да се увери, че детето е мъртво. Носел 29-сантиметров нож, за да се прободе, но променил намерението си. Качил се отново на виадукта, искал да скочи. Вместо това започнал да звъни на майка си, на познат, на полицай. На последния казал, че детето от два часа вече не диша и, че смята да отиде при него, на по-добро място. В ръцете си държал и ножа, но скоро го хвърлил на асфалта. След 4 часа преговори служителите на МВР все пак успели да го свалят от парапета и да го закопчеят с белезници. Стана ясно, че докато го убеждавали, Делян разказал, че и предишния ден идвал с детето на моста, но тогава не се престрашил да изпълни намерението си.
През ноември Апелативният съд във Велико Търново потвърди присъдата на Делян Бешев – доживотен затвор, който ще трябва да изтърпява при специален режим за умишлено убийство на рождения си син, който бил в безпомощно състояние заради крехката си възраст. Според експертите обаче момченцето е осъзнавало случващото се. Престъплението детеубиецът извършил при опасен рецидив. Адвокатът му обаче настояваше, че наказанието е прекомерно тежко, а подзащитният му бил с психично заболяване. Магистратите приемат, че е вменяем, има личностово разстройство, но то не пречи да отговаря за деянието му. Според психолози не изпитва вина, а се изживява като жертва и търси съжаление. От кориците на делото излязоха ужасяващи детайли за престъплението, предхождано от години домашно насилие, страх, бягство и неадекватност на институциите да защитят жертвите.
Делян и партньорката му Поля Христова се запознали в местна фирма, където работели, през 2011 г. Скоро заживели заедно. На 25 септември 2014 г. се родил и синът им Дариел. Детето не било навършило 2 г., когато бащата влязъл в затвора. Лежал 8 месеца, защото промушил мъж с нож и едва не го убил като прерязал вена и му причинил хемарогичен шок. Привели му в изпълнение и предишна условна присъда за кражби. В края на март 2017 г. напуснал килията. От тогава отношенията им с Поля се влошили. Ревнувал, не го удовлетворявали полаганите грижи в домакинството. Делян налагал авторитета си с грубост и сила. За да я респектира, дори монтирал в коридора на апартамента видеорегистратор, насочен към входната му врата. Според магистратите той е упражнявал системен физически, психически и сексуален тормоз над жена си. „Той не спира да ме удря, не спира да ме тормози сексуално по цели нощи. По време на секс ме бие. Удря ме с юмрук в главата. Два пъти ме е вкарвал в болница. Единия път имах сътресение счупено ребро, а втория – цялостен срив на тялото. Влачех се по земята“, разказа пред „24 часа“ Поля след трагедията. Тя се упрекваше, че се е страхувала да подаде сигнал срещу мъжа си за системния тормоз. „Ще те направя труп“, съскал извергът с насочен към гърдите й кухненски нож при намек на Поля, че ще го напусне. Стигал и по-далеч – заканвал се, че ще убие и нея, и Дариел, ако „се опита да отнеме детето от неговите ръце“. Момченцето било свидетел на отношенията между родителите си. И също жертва на бащата насилник. Биел го и дори през август 2018 г. социалните служби проверявали насилие след сигнал от детската градина на Дариел. При проведената беседа с възпитателката подсъдимият признал, че е напляскал сина си заради непослушание. Извършена била проверка от Закрила на детето, която приключила без установен риск за живота и здравето му, пише в материалите по делото.
Вечерта на 20 юли 2019 г.Делян отново пребил Поля в апартамента им в кв.“Русевци“. Тя получила нервен срив и той я откарал в Спешното на габровската болница. Младата жена признала, че е жертва на домашно насилие. Била настанена за лечение в неврологичното отделение. Още тогава решила да не се завръща в дома си и около 9 часа на следващата сутрин напуснала болницата.

Приятелка я подслонила в дома си и заедно отишли при районния инспектор в полицията. Той посъветвал Поля да напусне за известно време града, докато получи заповед за защита. Познат съдействал, да се приюти при родителите му в Павликени. Никой от близките на Поля не знаел, че е напуснала Габрово. След работа Делян прибрал детето от детската градина и отишли до болницата. Там научил, че Поля е напуснала здравното заведение. Не отговаряла на позвъняванията му. Започнал издирване на майката на детето си чрез публикувано съобщение в социалната мрежа Facebook, разлепил обяви със снимка на Поля и сина им и послание „Обичам те, мамо!“ по спирки, в заведения и нощни клубове. На 26.06.2019 г. майката на Поля сигналзирала за изчезването и дъщеря й била обявена за общодържавно издирване.

Междувременно малкият Дариел се разболял – развил вирусна инфекция и хрема. Пред полицай, ангажиран с издирването на Поля, бащата постоянно се оплаквал, че детето се влошава и няма пари, за да се грижи за него. Молел за намирането на партньорката му, като обещавал, че ще й прости. В следващите дни той не спирал да повтаря в разговори с роднини и близки, че той никога нямало да изостави детето си, но не знае какво да прави и му идва „да си тегли ножа“. На приятелка заявил, че няма да остави Дариел друг да го гледа или да го гледа майка му, и по-скоро щял „да се хвърли с него“. Жената не приела на сериозно думите му, тъй като знаела, че не изпълнява много от нещата, за които говори.

В 23.52 ч. през нощта преди зловещата трагедия изпратил на жена си смс „Поли, обичам те, но се налага да те напуснем с Дариел завинаги“. В телефона му открили прощален видеоклип, създаден в 1.18 ч. на 3 юли. Видеото съдържа изложение на подсъдимия за тежката ситуация, в която бил поставен, без пари и без подкрепа от никой, включително от майката на детето му, като завършва със „Сбогом!“. В колата открили и предсмъртно писмо върху цветна семейна снимка. Делян изпълнява плана си само до убийството на момченцето, може би осъзнавайки, че това ще бъде най-голямото наказание за непокорната Поля.