Днес

Хамилтън: Black Lives Matter ме вдъхнови за титлата във Формула 1

Хамилтън: Black Lives Matter ме вдъхнови за титлата във Формула 1

© Reuters

Движението Black Lives Matter („Животът на чернокожите има значение“), създадено по света за борба с расовото неравенство, е помогнало на Люис Хамилтън да спечели седма световна титла във Формула 1. Това обяви пилотът на „Мерцедес“ пред BBC.

Хамилтън се изравни с Михаел Шумахер по титли във Формула 1 и стана №1 по победи в спорта (95). Пилотът беше избран и за Спортна личност на Великобритания, а освен това списание „Тайм“ го постави сред 100-те най-влиятелни личности в света, именно заради подкрепата на социални каузи.

„За мен през тази година имаше още една голяма мотивация и това беше именно Black Lives Matter. Имах огромен стимул да стигам пръв до финала, за да мога да отправя това послание към всички и то да бъде силно“, коментира Хамилтън.

Британският пилот инициира колегите му да коленичат преди състезанията, а след Гран при на Тоскана отправи и по-крайно послание, искайки арест за полицаи.

„Няма как да мълча, когато виждам несправедливост и когато има проблеми“, добави Хамитълн, след което говори за прояви на расизъм и дискриминация в моторните спортове. „Факт е, че аз съм единственият цветнокож във Формула 1. Има много млади момчета, които заслужават шанс да са пилоти или инженери, но възможностите за тях не са като за другите“.