Днес

Годината на мерките: къде (не) можете да посрещнете 2021

Годината на мерките: къде (не) можете да посрещнете 2021

© Юлия Лазарова

На дивана или на двора? Това се очертава да е основната дилема около прекарването на новогодишната вечер в края на 2020 г. и началото на следващата 2021 г.

Завършекът на годината предполага да бъде нетипичен като самата нея – заради пандемията от коронавирус в сила са редица ограничения. „Дневник“ обобщава какви са вариантите за посрещане на новата година според действащите епидемиологични мерки в страната.

Възможностите в града

Най-очевидното е празнуването вкъщи. Според статистиката на Евростат едва 16.5% от хората в България не притежават жилище, което и улеснява това празнуване. Властите забраниха събиранията на повече от 15 души, дори за частни тържества, което поставя известни ограничения. Напомнят, че е добре да се спазва дистанция, дори у дома, за да се избегне предаването на вируса.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев вече даде да се разбере, че не се очаква патрули на полицията и здравните инспекции да проверяват по домовете, както това ще става за заведенията в празничните дни. Ще се разчита на съвестта и дисциплината на хората.

Ако искате да останете в града, имайте предвид, че няма да се състоят традиционните новогодишни концерти по площадите. Най-популярният от тях – на пл. „Княз Александър Батенберг“ в София, който беше акцент в програмата на обществената телевизия, ще бъде заменен от предварително записани развлекателни програми.

В случай, че прогнозата за времето в новогодишната нощ все пак е благосклонна, можете да се възползвате да излезете на двора или от отворените паркове и градини, но при спазване на дистанция от 1.5 метра между присъстващите и при носене на маски, ако в групата има хора, които не са членове на семейството или домакинството.

Ентусиастите, които биха опитали да се съберат в кътовете за ядене в големите вериги супермаркети трябва да знаят, че в новогодишната вечер те ще работят до 20 ч.

Заведенията – невъзможни

Според действащата заповед за противоепидемичните мерки на здравния министър Костадин Ангелов са преустановени посещенията във всички заведения за хранене и развлечения, съответно ресторанти, кръчми, барове, дискотеки. Няма как да наемете такова заведение и за събитие от частен характер.

Възможност остават хотелите, но при някои условия. Те работят още от въвеждането на епидемичните мерки на 27 ноември, но ресторантите в тях доскоро бяха затворени. В последната заповед на здравния министър местата за хранене в хотелите вече работят, но с вечерен час до 22 ч. Така новогодишните тържества би трябвало да приключат до този час, а след това вариантите са за разходка навън или продължаване на празненството в хотелската стая.

Празници на път

За разлика от много други държави, България не наложи ограничения за пътувания в страната. Можете да отидете, където изберете. Организацията обаче трябва да направите сами, тъй като са преустановени провеждането на екскурзии с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

Ако сте в хотелска стая, частен дом, вила или къща за гости, единственото ограничение и да не събирате повече от 15 души.

Как да разговаряме с роднините и близките на маса за конспиративни теории – тук.