Днес

"Дойде нашето оръжие във войната": как започна ваксинирането срещу COVID-19

Професор Костадин Ангелов

© Цветелина Белутова

Професор Костадин Ангелов

Точно на днешния ден по стара християнска традиция, затваряме годината. Намираме се във война, но дойде нашето оръжие и то е в тези малки флакони. То ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и близки“,
Това заяви генерал Венцислав Мутафчийски, цитиран от агенция „Фокус“ малко преди да бъде ваксиниран срещу коронавирус във Военно медицинска академия. Днес там ще бъдат имунизирани близо 100 души – лекари, сестри и санитари.

Ваксинирането в България започна със здравния министър Костадин Ангелов в болница „Света Анна“. Там той заяви, че се радва изключително много че ще може да се види със 70 годишния си баща, без да го е страх, че може да го зарази.

„Спасението, което очаквахме, е тук. Вярвам, че скоро ще започнем да надделяваме над COVID19. Нямам търпение да се видя със 70­ – годишния си баща и да знам, че няма опасност да го заразя“, заяви министър Ангелов минути, след като бе ваксиниран.

Венцислав Мутафчийски, шеф на Военно медицинска академия (ВМА)

© Георги Кожухаров

Венцислав Мутафчийски, шеф на Военно медицинска академия (ВМА)

В София, Пловдив и други големи градове също започна имунизацията с първата доза ваксини, която пристигна на 26-ти декември. На първия етап то ще обхване лекари, сестри и санитари на първа линия. Втората доза ваксини ще пристигне през януари. Общото послание на всички, които получиха ваксина и застанаха пред камерите – от здравния министър, през шефа на „Пирогов“ и дори патриаршеския викарий епископ Тихон беше призив към всички хора да се ваксинират, дори и тези, които са прекарали вируса.

„Днес България, заедно с почти всички европейски държави, се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битка срещу COVID-19. Вярваме, че със започването на ваксинирането ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Усилията на всички учени по света бяха обединени, за да може това, което стартирахме днес в нашата страна с ваксинирането да даде своя резултат“, каза още проф. Ангелов.

Според него има хора, които се страхуват от ваксините, защото не знаят повече за тях. „Както има хора, които ги е страх от тъмното, защото не знаят какво има там. Когато осветим цялата истина за Covid 19, за ваксините, българските граждани ще направят своя информиран избор“, заяви още Ангелов, който разчита на медиите информацията за ваксините да достигне до повече хора.

Епископ Тихон: Ще може да посещаваме спокойно църква

„Аз помолих министър Ангелов да ми разреши да го подкрепя. Аз врвам в Бога, вярвам, че Бог е казал, че на тези, които са създали вируса, как да го направят и те са го разбрали добре. По този начин искам да изразя благодарност към усилията, които са положени досега, както и на всички, които направиха възможно тази ваксина да достигне до нас“. Това заяви патриаршеския викарий епископ Тихон, който също беше ваксиниран след министър Ангелов.

„Ваксинирам съм срещу всичко, което може. Когато по нашите улици ходеше момче на моите години, което беше болно от детски паралич, едва се влачеше момчето. Треперехме, че ще ни хване детски паралич. После с такава радост посрещнахме новината, че има ваксина срещу детски паралич. А сега за тези ваксини, трябва да убеждаваме хората, което е жалко. С този жест искам да запаля светлинка в тунела, за всички, които се грижат за болните, че най-накрая ще намалеят болните, а за всички християни най-накрая ще може спокойно да посещаваме църква и да видим нашите близки, които толкова дълго време сме били разделени“, заяви още духовникът.

„Изключително много вярвам на науката и тази ваксина ще ни позволи да живеем свободно. Надявам се всички да постъпят като нас и да се ваксинират“, заяви проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“, цитиран от агенция „Фокус“. Балтов е преболедувал коронавирус, но независимо от това, смята че ваксина трябва да се сложи и на тези, които са го изкарали. В „Пирогов“ днес ще се ваксинират 40 медици, докторите и сестрите от реанимациите, както и от отделението „Уши, нос, гърло“, които са в непрестанен контакт със заразени. В следващите дни ще бъдат ваксинирани още около 100 души, а общо изявилите желание до момента са 1000, заяви още проф. Балтов.

Първата ваксина срещу коронавирус беше поствавена на здравния министър Костадин Ангелов в болница Св. Анна

© Цветелина Белутова

Първата ваксина срещу коронавирус беше поствавена на здравния министър Костадин Ангелов в болница Св. Анна

„Хуморът е неуместен, в САЩ пренасят ваксината в камиони за риба тон“

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов коментира и факта, че ваксините са транспортирани в камиони за пренасяне на кренвирши. „Видях какво става в социалните мрежи. Търсенето на акцент в тази посока не е приемливо. България не е единствената държава, в която транспортирането се случва с частни компании. В САЩ това се случва с компания за пренасяне на риба тон. В Канада – с бусове на сладолед. Благодаря на българските производители, че осигуриха такава логистика да се случи този процес. Очаквам протегнатата ръка и на други производители, за да бъде успешна борбата срещу вируса“, заяви още здравния министър.

По думите му изискването към компаниите, към които правителството се е обърнало за съдействие, е било да бъде осигурен нормален температурен режим за транспонтиране на ваксините, който да може да се следи през целия машрут. Това се е случило чрез термограф. „Считам, че не опаковката е важна, а съдържанието. Хуморът е неуместен, всяка една помощ, която е навременна, е полезна“, каза още министърът.