Днес

Жълт код за обилни валежи и силен вятър в голяма част от страната

Жълт код за обилни валежи и силен вятър в голяма част от страната

© Юлия Лазарова

Днес ще е облачно. Валежи от дъжд ще има на много места в страната. До обяд в крайните северозападни райони дъждът ще се примесва със сняг, а след обяд, главно в планинските райони на Южна България ще има и значителни валежи. Преди обяд ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток, който по-късно пред деня е се ориентира от юг-югоизток и ще се усили. В Северозападна България температурите ще са по-ниски: от 2 до 5 градуса. В останалите райони максималните температури ще са между 7 и 12 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Жълт код за обилен снеговалеж е в сила за областите Видин, Монтана и Враца. В тези области са възможни заледявания и поледици. Оранжев код за сняг и дъжд е в сила за област Смолян за 27 ноември.

Жълт код за сняг и дъжд е в сила за област Благоевград. Жълт код за дъжд и вятър е в сила за област Кърджали.

Жълт код за обилни валежи е в сила за областите Сливен, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол. В тези области се очакват валежи до 40 л/кв.м.

Жълт код за силен вятър е в сила Габрово, Велико Търново и Търговище. В тези области ще се усили вятърът от юг-югоизток.

Над Черноморието ще е облачно. Ще има валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие. Преди обяд ще духа умерен североизточен вятър, който до вечерта ще се ориентира от югоизток.

Над планините ще бъде облачно, мъгливо и ветровито. Ще има валежи от дъжд, над около 1500-1700 метра – от сняг. Главно в Рило-Родопската област и планините в Югоизточна България валежите ще са значителни. Ще духа силен и бурен, по високите и открити части и ураганен вятър от юг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 1°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и през деня ще се понижи.