България

Започва се! Гърция стартира ваксинирането от днес

Началото на края или операция „Свобода“, според думите на гръцкия премиер стартира днес следобяд.

9750 ваксини пристигнаха в Гърция като общо 3000 полицейски служители, хеликоптери и дронове участват са част от мерките на полицията за съхранение на ваксините, докато охраната на складовите зони и центровете за ваксинация е 24 часа в денонощието.

Премиерата на Ваксинациите стартира от днес в 5 болници в Атика.

Според Министерството на здравеопазването в 13.00 ч 29-годишна медицинската сестра в отделението за интензивно лечение и възрастен от дом за възрастни хора са бъдат първите, които ще се ваксинират

От политическия елит в 14.00 ч в болница Евангелисмос началото поставя президента на Републиката Катерина Сакеларопулу, а в 14.30 ч в болница Атикон премиерът Мицотакис.

Ще ги последват Професора по инфекциозни болести Сотирис Циодрас и председателят на гръцкия парламент Константинос Тасулас.

В понеделник, 28 декември, ще се ваксинират лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас и министърът на здравеопазването Василис Кикилиас.

Утре ваксини ще бъдат изпратени в болници на Лариса, Солун, Янина и Патра, а ваксинирането на медицинския персонал ще започне на 29 декември.

До 30 декември Гърция ще получи още 83 850 дози от Pfizer, 429 000 дози до края на януари и още 333 450 дози до края на февруари. До края на март Гърция ще получи 1 265 550 дози от тази ваксина.

Гръцкото правителство създаде специална електронна платформа, където всеки желаещ да се ваксинира може да се регистрира със здравния си номер, след което ще получи смс с подробности за дата, час и къде. Записване се извършва също и в аптеките и по телефон. Всички българи притежаващи здравен номер наречен АМКА могат да поискат да се ваксинират.

Около 40% от гърците според проучване са проявили готовност да се ваксинират.

Болните в Гърция намаляват след два месеца на карантина, но правителството не поема риск за разхлабване на мерките.

За последното денонощие са регистрирани нови 262 заболели и 46 починали.

До 7 януари засега остават действащите строги мерки, като забрана за напускане на района по местоживеене и излизане от дома само по необходимост.

На празничните трапези е позволено до 9 души от две семейства, а вечерния час е до 22.00 часа. Могат да се движат само работещите или по здравословни причини.

Затворени остават всички магазини, заведения, барове и пълна забрана за тържества. 5000 евро е глобата за нарушена карантина и 300 евро за неносене на маска или неправилно поставена такава.