Бизнес

Китайската икономика се очаква да изпревари тази на САЩ до 2028-ма

Китай ще изпревари Съединените щати и се очертава да се превърне в най-голямата икономика в света през 2028 г., пет години по-рано, отколкото се оценяваше преди, поради контрастиращото възстановяване на двете страни от пандемията COVID-19.

От известно време всеобхватна тема на световната икономика е борбата за икономическо надмощие между САЩ и Китай“, се казва в годишния доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания, публикуван в събота.

Пандемията COVID-19 и съответните икономически последици със сигурност са насочили това съперничество в полза на Китай.“

CEBR заяви, че „умелото управление на пандемията в Китай„, с неговото строго ранно блокиране и ударите по дългосрочния растеж на западните страни означават, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Япония ще остане третата по големина икономика в света в доларово изражение до началото на 2030-те години, когато ще бъде изпреварена от Индия, изтласквайки Германия от четвърта на пета.

Обединеното кралство, която в момента е петата по големина икономика по мярката на CEBR, ще падне на шесто място през 2024 г.

През 2020 г. на Европа се падат 19% от продукцията в топ 10 на световните икономики, но това ще падне до 12% до 2035 г. или по-ниско, ако има грубо разделение между ЕС и Великобритания, каза CEBR.

От икономическият център също така заявиха, че въздействието на пандемията върху световната икономика вероятно ще се прояви при по-висока инфлация, а не при по-бавен растеж.

Виждаме икономически цикъл с нарастващи лихвени проценти в средата на 2020-те години. Но основните тенденции, които бяха ускорени от този момент, към един по-екологичен и по-базиран на технологии свят, ще наблюдаваме докато преминаваме към 2030-те.“