Днес

Кой се ваксинира пръв в България и кого пропуснаха организаторите

Кой се ваксинира пръв в България и кого пропуснаха организаторите

© Reuters

Министър, свещеник, здравни работници… Това са първите, които получиха ваксини в началото на имунизационната кампания в България. И сред тях отчетливо отсъстваше представител на най-застрашената група. В повечето страни от ЕС ваксинирането срещу коронавируса започна – символично, но и защото такъв е приоритетът – с възрастни хора.

„Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с коронавирусна инфекция“, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, първият, на когото бе поставена инжекция. Това изявление е странно, защото и производителят на ваксината, и регулаторите, които я одобриха, казаха, че тя защитава ваксинирания от разболяване, но няма сигурност, че той не може да стане носител на коронавируса и да го предава на други (поради това се препоръчва и да продължи носенето на маска и поддържането на дистанция).

След него на кушетката в болница „Св. Анна“ в София седна епископ Тихон Тивериополски, който е на 75 години, но включването му заслужава отделно внимание. Особено след твърдениято на министъра, че това ознавало подкрепа от Българската православна църква – в действителност на сайта на Светия синод на БПЦ няма изказана никаква официална позиция за ваксинирането.

В „Св. Анна“ се ваксинираха още д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на болницата, която в момента ръководи COVID отделенията там, изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков и медици от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Във Военномедицинска академия (ВМА) първата група е от 69 лекари, 20 медицински сестри и 11 санитари, първият сред тях бе генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Сред останалите са полк. доц. Димо Димов – заместник-началник на ВМА, полк. доц. Методи Кунчев – началник на Лаборатория по вирусология, както и „редица знакови имена в родната медицина“: проф. Никола Владов – началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, проф. Крум Кацаров – началник на Клиника по гастроентерология, проф. Илия Салтиров – началник на Клиника по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, доц. Ивелин Такоров – началник на Първа клиника по коремна хирургия.

В УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив първият имунизиран е д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Днес в болницата бе планирано да се поставят първите инжекции на 163 лица от медицинския персонал на 12 болници в града.

В УМБАЛ – Бургас първа беше ваксинирана бе 59-годишната медицинска сестра Златина Парушева, която от 10 години работи в Спешното отделение. Следват д-р Владислав Русинов, специалист по образна диагностика с 25-годишен стаж, медицински сестри и лекари, работещи с COVID пациенти.

Митрополит Йеротей е един от първите ваксинирани в Гърция. В други страни в Европа представители на духовните водачи на вероизповеданията не са сред водещите в списъка.

© Reuters

Митрополит Йеротей е един от първите ваксинирани в Гърция. В други страни в Европа представители на духовните водачи на вероизповеданията не са сред водещите в списъка.

Как са подредени по приотитет групите в България

В българския списък възрастните хора (над 65 години) са едва третата целева група. В националния план, приет в началото на месеца, е казано, че „приоритизирането на целевите групи се основава на епидемиологични и етични критерии“. Водещият критерий не е възрастта и колко опасно и смъртоносно може да е заразяването с короновируса. Приоритизирането става „съобразно риска от инфектиране и необходимостта от поддържането на критичните структури за функционирането на обществото, изброени по ред на обхващане“

Така първата група е „медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал.“ Иначе казано, това са 243 600 души. Първата пратка стига за по-малко от 5000 от тях. Следващите дози се очакват догодина. След това идва втората група – „потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки“ – 112 080 души, от които 80 са работещите във ферми за норки.

Едва след това идва приоритетът на „възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити“. Под последното обикновено се разбира боледуващите от рак, на които се дават имунодепресанти. Тази трета поред група е изчислена на около 1.8 млн. души, от които в пенсионна възраст са 1.5 милиона.

За когото е да е в България, за да стигне до поставяне на ваксина е нужно да изрази желание за имунизиране срещу COVID-19, както и да подпише съответното информирано съгласие.

Някои страни като Нидерландия още не са започнали ваксинирането, обявено неофициално за 27 декември, а други, като Германия и Унгария, предпочетоха да не чакат, а веднага да започнат още в събота. В Чехия първият ваксиниран стана премиерът Андрей Бабиш, следван от персонал в 4 болници в Прага и две в Бърно, обхванати от първите 10 000 дози (още 19 500 идват другата седмица). В Гърция сред първите бе и митрополит Йеротей. Но в страни като Германия, Франция или Австрия приоритетната група не са политици или медици, а хората от домовете за възрастни.

84-одишната Карин Зиверс е първата ваксинирана в неделя в дом за възрастни в Хамбург. Имунизирането в Германия започна ден по-рано.

© Reuters

84-одишната Карин Зиверс е първата ваксинирана в неделя в дом за възрастни в Хамбург. Имунизирането в Германия започна ден по-рано.

Германия

Германия получи първите 150 хиляди дози и първата инжекция бе поставена на 101-годишната Едит Ковайцала, следвана от 40 души от дом за възрастни, и 10-членния персонал. В страната приоритента група №1 са хората над 80 години, грижещите се за тях (или за хора с психични проблеми) медици. Това веднага бе посрещнато с критики от много страни, но правителството не отстъпи – първата по приоритет група не включва каквито и да е други професионалисти извън тези, които непосредствено работят в интензивните и отделенията за неотложна помощ, както и тези от спешна помощ.

Втората група в Германия отново започва с възрастни – тези над 70 години, следвани от подложените на трансплантации, хора със синдром на Даун, живеещи или работещи в близък контакт с нуждаещи се от грижи или бременни, лекари и друг здравен персонал във висок риск от заразяване с COVID-19, най-важните служители за поддържане на болнична инфраструктура.

Кой се ваксинира пръв в България и кого пропуснаха организаторите

© Reuters

Третата група е за хора над 60 години, с хронични заболявания като диабет, рак, СПИН, астма и т.н., както и медици, които не са попаднали в първите две групи. Едва тук са служителите от държавния апарат (правителство, полиция, пожарна, борба с бедствия, депутати, ВиК, телеком, енергийни и транспортни служители, аптекари, учители и работещи в детски градини, служители в търговията.

При положение, че правителството очаква 3-4 милиона дози до края на януари и 11-13 милиона дози до края на март 2021 г., това означава, че поне до началото на пролетта ваксините ще стигнат само за първата група. Имунизирането на 84-милионното население ще отнеме поне 1 година.

Сред първите ваксинирани във Франция е проф. Пиер Жуани, специалист по заболявания на възрастните хора. Инжекцията му бе поставена в дома за възрастни "Шампмайо" в Дижон.

© Reuters

Сред първите ваксинирани във Франция е проф. Пиер Жуани, специалист по заболявания на възрастните хора. Инжекцията му бе поставена в дома за възрастни „Шампмайо“ в Дижон.

Франция

Парижанка на 78 години от дом за възрастни, представена само като Морисет, е първият имунизиран във Франция. След това кампанията продължи в дом „Шампмайо“ в Дижон и правителството внимава в медийните си послания, защото недоверието към ваксинирането е значително.

Кой се ваксинира пръв в България и кого пропуснаха организаторите

Първоначалната цел е до края на февруари да бъдат ваксинирани 1 милион души, предимно от близо 7000 домове за възрастни и персонала в тях, както и медици. До лятото броят може да достигне 27 милиона, но пак остават доста хора от 67-милионното население.

Сътрудникът на „Дневник“ в страната Владислав Николов припомни, че в специално създадената национална структура за кампанията има и граждански съвет от французи, определени чрез жребий, за да представляват различни части от населението. Ваксинирането на персонала в домовете за възрастни пак е по ясен критерий – първо тези над 65 години или с рискови здровословни състояния. Това са около 840 000 души.

Втората фаза през пролетта трябва да обхване около 14 милиона французи над 75 години които живеят по домовете, после тези над 65, също лекари и медицински персонал над 50 години – но ако имат рискови хронични заболявания – и най-накрая в тази фаза, останалата част от населението с рискови хронични заболявания.

Трета фаза – някъде от края на пролетта, обхваща останалата част от населението, но и тук по определен ред: хората между 50 и 64 години, след това работещите на първа линия по време на пандемия – учители, хранителна промишленост и силите на реда, социално слаби, бездомни, затворници и тези които се грижат за тях. И чак тогава, всички останали.

Австрия

Тук също възрастните хора са абсолютен приоритет. Първата инжекция бе поставена на 84-годишната Терезия Хофер. Първата фаза, започваща от януари с 1 милион дози, е за хората над 65 години „и особено тези в домове за възрастни“, грижещите се за тях. Едва след това – във втората фаза от февруари или март 2021 г. идва ред на здравни работници и такива с рискови професии като полицаи и раотещи в хранително-вкусовата промишленост и транспорта, учители, детегледачки. Масовото население може да очаква третата фаза от април.

Ваксиниране на медици в Кремона, Италия.

© Reuters

Ваксиниране на медици в Кремона, Италия.

Италия

Кампанията започна днес от медиците, включително 29-годишната сестра Клаудия Аливернини, от болница „Спаланцани“ в Рим. Страната е дала приоритет на здравни работници (общо 1.4 милиона души), но първите дази са само 480 000, разпределени на 300 места в страната.

Следват хората в домове за възрастни 570 хиляди), тези над 80 години, после групата 60-79 години и страдащите от хронични заболявания. След това идва ред на учители, полицаи, охрана на затворите. Масовото ваксиниране на населението ще започне в последната фаза, като ще обхване не само италиански граждани, а всеки, намиращ се на територията на Италия.

79-годишната Милагрос Гарсия от дома за възрастни "Балафия" в Леида е сред първите ваксинирани днес.

© Reuters

79-годишната Милагрос Гарсия от дома за възрастни „Балафия“ в Леида е сред първите ваксинирани днес.

Испания също започна от възрастен мъж – 96-годишен жител на дом за стари хора в Гуадалахара. Норвегия и Дания, макар и с малки пратки от 10 хиляди дози, са поставили на първо място тези домове за грижи за възрастни. Хърватия разпрати дозите за около 2000 души към възрастни жители на Загреб. Страни като Полша, Унгария и Португалия поставят акцент на медиците на първа линия.