Политика

Колко е сигурна и ефикасна ваксината на „Пфайзер” ?Колко продължава имунитетът след ваксиниране? Бременните и страдащите от хронични заболявания могат ли да се ваксинират?

Италианската агенция за лекарствата (AIFA) публикува на сайта си документ с въпроси и отговори за всичко около ваксината на „Пфайзер”, наречена COVID-19 mRNA BNT162b2. Тя съдържа молекула рибонуклеинова киселина с инструкции за произвеждането на протеин, присъстващ във вируса, отговорен за COVID-19. Целта е всеки сам да се информира за това доколко ефикасна и сигурна е тази ваксина. Ето и някои от отговорите.Изследванията за ваксините против COVID-19 продължиха малко месеци, в сравнение с обичайните за други ваксини, но в тях участваха десет пъти повече хора, в сравнение с аналогичните изследвания за развитието на ваксини. Затова стана възможно реализирането на изследване от гигантски размери, което е достатъчно за демонстрирането на ефикасността и сигурността. Не е прескочен нито един етап при проверката им. Бързото регистриране стана благодарение на изследванията, които вече са правени за този вид ваксини от много години, заради вложените огромни човешки и финансови ресурси, и заради оценките на регулаторните агенции на резултатите веднага, а не чак след цялото изследване, както се правеше досега. Това спести много време. Изследванията доказаха, че ваксината е ефикасна за всички хора над 16 г., благодарение на изследванията върху 44 000 души в 6 страни.

Резултатите показват, че две дози от ваксината, получени през 21 дни, могат да попречат у 95 на сто от възрастните хора на над 16 г. да развият заболяване от COVID-19, като резултатите са хомогенни при различните възрасти, полове и етноси. Ефикасността на ваксината се демонстрира една седмица след получаването на втората доза.

Все още не е дефинирана със сигурност продължителността на защитата, но познанията за другите типове коронавирус показват, че тя може да е 9-12 месеца. Тази ваксина не използва активни вируси, а само генетичен компонент, който внася в организма на ваксинирания информация как да произвежда специфични антитела. Не са включени живи или активни вируси, затова ваксината не може да предизвика заболяване.

Молекулата рибонуклеинова киселина на ваксината, подобно на на всички останали подобни молекули, произведени от клетките, се разпада по естествен начин няколко дни след като човек я приеме.

Могат ли ваксинираните да предават зараза на други хора? Досегашните клинични изследвания позволиха да се оцени ефикасността на ваксината върху клинично манифестиралите се форми на COVID-19, и е необходимо повече време за получаването на значителни данни за демонстрирането на това, дали ваксинираните могат да заразяват по асимптоматичен начин други хора. Въпреки че се смята, че ваксинацията защитава от заразяване, ваксинираните и хората в контакт с тях трябва да продължат да спазват мерките за предпазване от COVID-19.

Дали е възможно ваксиниран с първата доза на „Пфайзер” да получи втора доза, но от друга ваксина? Все още няма данни доколко са взаимозаменими различните ваксини. Затова ваксиниралият се с първа доза от една ваксина трябва да приеме втората доза от същата ваксина.

Неблагоприятните реакции на ваксината, забелязани най-често при 1 на всеки 10 души, са леки или умерени, и отминават в рамките на няколко дни от ваксинирането. Сред тях са болка или подуване на мястото на инжектирането, умора, главоболие, мускулни болки, тръпки и температура. По принцип системните неприятни реакции се наблюдават повече след втората доза на ваксината.

Ще бъде ли ефикасна ваксината и срещу новите варианти на вируса, например „английския”? Вируси като SARS-CoV-2 са обект на чести мутации, които не променят значително конфигурацията и компонентите на вируса. Английският вариант е резултат от серия мутации на протеини от повърхността на вируса и са в ход оценки за ефектите, които те могат да окажат за хода на епидемията. Изглежда невъзможно той да окаже негативен ефект върху ваксинацията.

Ваксинирането не влиза в противоречие с предишно заразяване с COVID-19, а напротив, укрепва защитната памет, затова не е необходим никакъв тест преди ваксинирането. Въпреки това онези, които са показали в миналото положителен тест за вируса, не се нуждаят от ваксиниране в първата фаза от кампанията. Това може да стане, когато се завърши събирането на данните за продължителността на имунитета.

Хората, страдащи от силни алергии, трябва да се консултират с лекарите си, преди да се подложат на ваксиниране. Онези, които демонстрират тежка алергична реакция след първата доза, не трябва да получават втора доза. Ваксината не изключва бременните жени от кръга на ваксинираните, защото ако бременността се комбинира с диабет или сърдечносъдово заболяване, може да постави жената на още по-голям риск за COVID-19.

Засега тази ваксина не се препоръчва при деца под 16 г.

Все още няма данни за сигурността и ефикасността на ваксината при хора с автоимунни заболявания, въпреки че те бяха включени в изследванията. Хората с автоимунни заболявания, които нямат противопоказания, могат да получат ваксината. Могат да се ваксинират хората с хронични заболявания, диабет, тумори, сърдечносъдови заболявания – именно те са подложени на най-голям риск в случай на зараза с вируса. Хората, които се лекуват с антикоагуланти, трябва да се консултират с лекаря си, преди да решат да се ваксинират.