България

Медицинска сестра бе първата ваксинирана в Гърция

Медицинската сестра от отделението за реанимация в атинската болница Евангелизмос Евстатия Капсиули бе първата ваксинирана срещу коронавирус в Гърция, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия ЕРТ-1.

Държавният глава и министър-председателят на Гърция – Катерина Сакеларопулу и Кириакос Мицотакис, се ваксинираха срещу COVID-19, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

„Тази Коледа науката ни даде най-големия подарък“, заяви Сакеларопулу след ваксинацията си малко след 14:00 часа в неделя. Сакеларопулу е първата от 45 държавни служители, чиято ваксинация е получила приоритет, за да се поддържа безпроблемно работата на държавната машина, поясняват от редакцията.

Премиерът Кириакос Мицотакис също беше ваксиниран – в 14:30 часа в болница в западната част на Атина. „Това е страхотен ден за науката и Европейския съюз, който раздаде ваксините едновременно на всички членове… Ние (длъжностните лица) се ваксинираме първо, за да покажем, че ваксината е безопасна и ефективна… Надяваме се, че с времето, дори тези от нашите съграждани, които са подозрителни към ваксинацията, ще бъдат убедени, че това е правилното нещо“, заяви Мицотакис. Няколко минути преди 15:00, председателят на парламента Константин Тасулас също беше ваксиниран.

Лидерът на основната опозиционна партия Алексис Ципрас, здравният министър Василис Кикилиас и редица други политици ще се ваксинират в понеделник. Първите 9750 дози ваксини на Пфайзер пристигнаха в Гърция в петък вечерта.

Веднага след политиците е планирано да се ваксинират гражданите на възраст над 65 години, общо около 2,4 милиона души. Следващият етап включва хората с хронични заболявания, а накрая и всички останали , които желаят да получат ваксина. Ваксинацията в Гърция е доброволна и безплатна.