Любопитно

"Налага ми се натиск заради обезвреждането на опасните отпадъци"

Н алага ми се натиск заради обезвреждането на опасните отпадъци. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в интервю за предаването „Неделята на NOVA“.

„Натискът е следния – отиваш и почваш да ревеш в търговско-промишлените палати. Казваш, имам голям проблем, министерството забавя да ми издаде документи. И понеже си член – те се считат за задължени да напишат писмо“, каза Димитров.

„Аз имам един посланик, който ми написа официално писмо, през 9 държави в 10-та, та да дойде до България, да се застъпи за Бобокови. Това е българският посланик на нашето посолство в Германия. Те са отишли при него, казали са, че им пречат в България и той какво да направи освен да помага. Намират някакви наивни хорица да им помагат, а те не знаят реалността”, коментира министърът.

„Реалността е, че тази година ми дадоха на мен седем хиляди тона отпадъци аз да ги обезвреждам. Аз ли съм ги внесъл в България? Аз ли съм ги правил успешен бизнес? Аз ли съм се изявявал по телевизията като голям бизнесмен. Накрая са моите отпадъци… От къде на къде отпадъци, които са генерирани тук в България, трябва да се заравят на незнайни места, ние да ги изваждаме със закъснения и да ми дават зор защо по-бързо не ги вземете тези отпадъци и защо по-бързи не разрешите бизнесът отново да продължи. За да продължи бизнесът трябва да съм сигурен, че старите отпадъци ще бъдат обезвредени и новите няма да бъдат наново закопани“, подчерта той.

„Няма да участвам тази година в изборите.

Ще се занимавам със служебните си задължения – трябва да пълним язовири“, заяви още Емил Димитров.

Преди това той обясни, че проблемът с водата в Бургас ще бъде решен, когато бъдат отремонтирани двата стари язовира, както и когато се направи водопровод от язовир „Порой“.

„Няма да оставим Варна без вода, но в Бургас проблемът стои“, заяви Емил Димитров.

Относно мръсния въздух министърът обясни, че се следят 7-8 ТЕЦ-а дали комините им пушат повече през нощта.

Повече по темата вижте във видеото.