Любопитно

Недостигът на лаптопи може да продължи до 2022 г.

П азарът на компютри изживява „ренесанс“ през 2020 г. заради ограничителните марки срещу коронавируса. Работата и ученето от разстояние накараха доста хора да потърсят нови настолни и преносими компютри с нива на продажби, които не са виждани от 2008 г. насам, съобщава Reuters.

Кибератаката SolarWinds ще остави трайни последици

Всичко това обаче води и до неочакван недостиг на устройства. Предварителните данни сочат, че през тази година ще бъдат доставени около 300 млн. компютъра, което е с 15% повече спрямо миналата година. От 2008 г. досега доставките варират около 250 млн.

Компанията Canalys предвижда, че ще се увеличи и броят на използваните компютри и таблети. Тя очаква, че през 2021 г. той ще достигне 1,77 млрд. устройства спрямо 1,64 млрд. през 2019 г. Заради ограничителните мерки се очаква, че във все повече домакинства има повече от един персонален компютър, за да могат всички да работят и учат едновременно.

ЕС представи нов план за регулация на ИТ гигантите

Резкият скок на търсенето не беше предвиден и съответно нито производителите на компоненти, нито дистрибуторските вериги са подготвени. Acer коментира, че заобикаля част от проблемите, като доставя лаптопи за обучение директно до клиентите. Така спестява около месец за доставка, макар и да е по-скъпо.

Въпреки това за все повече клиенти ще се налага да чакат. В момента има списък с поръчки за 4 месеца напред, заради изоставането на поточните линии. Много от заводите все още не са се възстановили до предишния си ритъм на работа, въпреки че отдавна са отворени без ограничения.

Canalys отбелязва, че натискът върху индустрията не е толкова силен, колкото през април, когато клиенти са били готови да купуват всякакви устройства само и само да пристигнат бързо. Сега желанията са пренасочени към ъпгрейди и по-мощни модели, което също продължава натиска.

ИТ гиганти създадоха нов алианс за модерни технологии

В заради по-бавното производство и недостиг на някои чипове, забавянето продължава. Освен това и самият бранш ще предложи нови модели лаптопи, които са фокусирани към нуждите на работещите от разстояние. Например ще имат по-добро оборудване за видеоразговори и ще предлагат не само WiFi, но и модули за 4G и 5G мрежи, за да се улесни работата навсякъде.

Анализаторската компания IDC допълва, че доста правителства по света също купуват големи бройки компютри или предлагат финансови стимули за училища и фирми, да се преоборудват. Затова е възможно недостигът да продължи и да достигне 2022 г.

Идва ли краят на Силициевата долина

Има ли смисъл от режимите за поверително сърфиране

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram