Любопитно

Проф. Шахин: Планираме да произвеждаме ваксината на „Бионтек” в Турция

Е дин от създателите на първата одобрена в света ваксина срещу коронавируса професор Угур Шахин заяви, че компанията „Бионтек” планира да започне да произвежда медикамента в Турция, предава БТА.

Германският учен заяви това в интервю пред турския телевизионен канал „А Хабер”.Това е и първото ексклузивно интервю пред турска телевизия на проф. Шахин, който заедно със съпругата си Йозлем Тюречи е потомък на турски емигранти в Германия. Компанията им „Бионтек” е сред водещите в Европа за разработване на лекарства срещу онкологични заболявания.

BioNTech: За шест седмици можем да направим ваксина срещу новия щам

Ученият посочи, че компания ще достави до края на месец март 2021 г. на Турция 4,5 милиона дози от ваксината.

По думите му в първия етап, а именно в началото на 2021 година, в Турция ще бъдат доставени 550 000 дози ваксини.

На въпрос за бъдещите планове на екипа му във връзка с ваксината, професор Угур Шахин заяви:

„Бионтек” произвежда ваксината съвместно с Пфайзер. За в бъдеще имаме планове да организираме производството на ваксината в Турция, като използваме местни съоръжения на фармацевтичната промишленост. Не мога да кажа дали тези проекти ще се осъществят през идната година, но преговаряме и преговорите вървят добре. Сега ваксината за Турция ще бъде доставена от Европа”.

Истини и лъжи за COVID-19 и ваксината

„Появата на новия щам е нещо, напълно закономерно. Нашата ваксина още не е тествана по отношение на новия щам. Очакваме през следващите 10 дни да се извърши тестването и да получим резултатите”, добави Шахин.

Ученият прогнозира, че настоящата зима ще бъде съпроводена с много трудности.

„Особено за възрастните хора и здравните работници, поради което те непременно трябва да бъдат ваксинирани. Смятам,че ако до лятото на 2021 г. се постигне ваксиниране на голяма част от хората, ще можем през лятото постепенно да се върнем към предишния си живот и да прекараме нормално идната зима”, смята професор Шахин.