Политика

Гибралтар е изключен от сделката между ЕС и Великобритания след БрекзитГибралтар е изключен от постигнатото в последния момент споразумение между Европейския съюз и Великобритания за двустранните отношения след Брекзит, предаде Ройтерс.

Сега Испания и Великобритания преговарят какъв да бъде режимът на сухоземната граница между двете страни при британската отвъдморска територия на южния край на Иберийския полуостров, предава БТА.Трансграничните работници, които пътуват между Гибралтар и Испания, няма да подлежат на граничен контрол след Брекзит, дори да не бъде постигнато споразумение за свободно движение с Великобритания, заяви днес испанската министърка на външните работи Аранча Гонсалес Лая. „Нашият най-важен приоритет е да предотвратим превръщането на границата при Гибралтар в „твърда граница“, подчерта тя.

Около 15 хиляди души пътуват всеки ден от Испания, за да работят в Гибралтар, който е с население от 32 хиляди души. Пристанището на британската територия посреща всяка година 10 милиона туристи – сектор, на който се пада дял от приблизително една четвърт от нейната икономика, отбелязва Ройтерс.