Любопитно

Доц. Кунчев: Реакциите са много слаби и преходни

Д о 2-3 месеца ще заработи система за проследяване на имунитета, който би следвало да създаде ваксината срещу ковид. Поне 1000 души обаче е минималният брой за проследяване на ефекта от имунизацията. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БНТ.

В Пловдив той участва в брифинг на тема „Ваксинационен план и изследвания за постваксинален имунитет“. На пресконференцията бяха и ректорът на Пловдивския медицински университет проф. Мариана Мурджева, както и областният управител на града Дани Каназирева.

„Досега, от информацията, която имам от вече имунизирани лекари е,

че реакциите са много слаби и преходни, най-често са в рамките на няколко дни – слаба болезненост на мястото на ваксиниране“, допълни Кунчев.

Проследяването може да стартира в края на първото тримесечие на година, за да има достатъчно брой хора и представители на всички възрастови групи за проследяване на ваксинацията, допълни доц. Кунчев.

Всички ваксини имат някакъв процент нежелани реакции – въпросът е колко тежки са те и каква е честотата им, обясни държавният здравен инспектор.

Изследването на имунния отговор след ваксинация означава да изследваме антителата и специфичните клетки на имунната система, които могат да унищожат вируса, обясни проф. Мурджева.

За да се извърши това обаче, има преданалитичен етап – много ясно разделяне на изследваните групи и съгласуване на лабораториите, допълни тя.

Изследването за клетъчния имунитет е по-сложно, по-трудоемко, времеемко и по-скъпо от това за антителата, но има възможност да се извърши в България, обясни още проф. Мурджева.

В по-малките градове и областите, които не започнаха от вчера, разчитат на работните дни до края на годината. Но така или иначе, вчера беше поставено символично начало на кампанията. 5000 дози съвсем не са много и ще свършат бързо, обясни главният здравен инспектор.

Проблемът ще дойде, когато започнем ваксинацията извън болниците – в домовете за възрастни хора, в малките и отдалечени населени места, тогава ще е доста по сложно, уточни той.

В Единния информационен портал вече постъпват първите данни за ваксинираните лица у нас, каза още доц. Кунчев.

При 163 заявили за вчера, вчера ние имахме 285 ваксинирани, което не само повишава доверието, но и води до още медици, които имат желание за ваксинирани. Днес имаме още 81 ваксинирани, обясни областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Проф. Балтов: Надяваме се имунитетът да трае минимум толкова

Борисов: С ваксината ще стане като със санирането

COVID-19: 332 нови случая, починали

Стотици британски туристи се измъкнали от карантина в Швейцария

Ангелов: България не е единствената държава, където това се случва

Още един лекар загуби битката с COVID-19

СЗО: Това няма да бъде последната пандемия

Какво прави втората доза от ваксината срещу COVID-19 задължителна