Любопитно

Как се променя тялото в зависимост от сезона

Е днакво ли функционира тялото ви през зимата, пролетта, лятото и есента?

Отговорът няма много общо с това дали е студено или горещо, а с биологичните промени, които тялото преживява 365 дни в годината.

През зимата сте по-склонни към напълняване и акне например, а през пролетта метаболизмът ви се колебае значително, тъй като се възстановявате от продължителен период на повече бездействие.

Но колебанията на тялото през годината не са проучени достатъчно и разбирането им може да окаже голямо влияние върху здравеопазването, твърдят експерти пред Би Би Си.

За здрави очи: Как да ядем морковите правилно

Още от деца учим за четирите сезона. Дали тялото има същите познания? Какво казва нашата биология за това?

Това са въпроси, които Майкъл Снайдер, директор на катедра по генетика и персонализирана медицина в Станфордския университет в Калифорния, си задава, преди да предприеме специален експеримент.

Снайдер и неговият екип са наблюдавали над 100 души в продължение на четири години. Те изследвали промените, на които са подложени телата на доброволците според сезона на годината.

Помага ли витамин D при коронавирус

За изненада на учените, оказва се, че тялото разпознава само два сезона, а не четири, както много от нас биха могли да очакват.

„Молекулните колебания при тези хора са се появили само по два модела, които съвпадат с началото на зимата, през декември-януари (в северното полукълбо) и през май през пролетта“, казва Снайдер.

През зимата метаболизмът се забавя, тъй като сме по-малко активни и това ни прави по-склонни да наддаваме тегло. Това също така увеличава маркерите за хипертония и възможността за акне.

През пролетта, от друга страна, се наблюдава „пик“ на метаболизма, докато се възстановяваме от бездействието на зимата и освен това страдаме от повече алергии и астма, така че нашите био-възпалителни маркери също се увеличават и остават такива през по-голямата част от лятото.

„Ако предварително потвърдим, че сърдечно-съдовите маркери ще бъдат по-лоши през зимата, може би е добра идея да планираме по-добре диетата си и да се принудим да правим повече физически упражнения“, анализира специалистът.

Известно е, че през зимата боледуваме от повече респираторни вируси.

Как да подсилим имунната система по естествен начин

„През зимата тялото ни благоприятства оцеляването и размножаването на вируси. Това се дължи на факта, че имунитетът ни е по-слаб заради влага, студ и по-малко светлина“, обяснява д-р Силвия Санчес-Рамон, професор по имунология в клиничната болница „Сан Карлос“ в Мадрид.

Но това също така прави имунния ни отговор по-мощен, според имунолога.

„Знаейки как се държи тялото и имунната система ни позволява да определим например най-доброто време за планиране на кампаниите за ваксинация“, добавя Санчес-Рамон.

„По същия начин е доказано, че С-реактивният протеин, който реагира на възпаление, е по-активен през зимата“, продължава експертът.

„Известно е, че лошата диета и ниско съдържание на витамин D, влияят върху реакцията ни към инфекции, но по-малко се знае кои лекарства благоприятстват по-добрия имунен отговор. Няма магическа формула, тъй като моделите не са изучени достатъчно“, казва Санчес-Рамон.

В същия смисъл Снайдер смята, че като цяло „лекарите не се опитват да следват общите модели на здравето при хората. Те ни казват кое е правилно или грешно, но няма много информация за това как да предвидим потенциални проблеми или заболявания.“

Поради тази причина Снайдер смята, че изследвания като това трябва да се провеждат по целия свят, за да се разбере как биологията на хората се променя в различни климатични условия.