Любопитно

Откриха видове, смятани за изчезнали преди ковид-19

Т ази година учените откриха животни, които от почти век се считат за изчезнали. Сред тях са земноводни, влечуги и дори бозайници. Някои бяха забелязани не на отдалечени и труднодостъпни места, а в човешки селища, пише РИА Новости.

Изненада в хотела

За последен път учените са виждали жив мадагаскарския хамелеон Furcifer voeltzkowi през 1913 година. Тогава германският херпетолог Оскар Бетгер прави няколко снимки на рядък гущер и допълва описанието, което е направил през 1893 година. След това всякакви опити на зоолози да намерят влечугото завършват с неуспех. В края на века той е обявен за изчезнал. Някои експерти обаче са били склонни да вярват, че този вид изобщо не съществува и е бил объркан с друг хамелеон.

За да разберат проблема, изследователите от „Zoological State Collection“ в Мюнхен организират научна експедиция до Мадагаскар. В продължение на една седмица те неуспешно изследват най-отдалечените и безлюдни места в провинция Махаджанга в северозападната част на острова – там преди повече от сто години Бетгер за първи път е забелязал хамелеона. Но неуловимите гущери са открити не в труднодостъпни гори, а в голямата градина в хотела, където били отседнали членовете на експедицията.

Учените смятат, че местообитанието на новооткритите хамелеони вероятно е повече от сто километра по крайбрежието на провинция Махаджанга. Вярно е, че все още е трудно да се изчисли размерът на популацията. Факт е, че тези гущери живеят много кратко – по-малко от година. Според учените малките се излюпват през октомври-ноември, растат бързо, размножават се и в началото на май вече умират, оставяйки след себе си яйца.

Това, между другото, обяснява защо рядкото влечуго не е привличало вниманието на специалистите повече от сто години. През октомври в Мадагаскар започват дъждове, които наводняват пътищата до местообитанията на хамелеоните. А когато настъпи сухият сезон и е лесно да стигнете до Махаджанги, всички възрастни влечуги вече са мъртви.

COVID-19: Животните в зоопарковете самотни без посетители

Жива, многобройна и независима

Тази година бе преоткрит и сомалийският скокливец (Elephantulus revoilii), дребен насекомояден бозайник, който, както се оказва, все още живее в североизточна Африка. Животното се е смятало за изчезнало в продължение на почти половин век и дори е включено в списъка на 25-те най-издирвани вида, съставен от природозащитната организация „Глобално опазване на дивия живот“. Между другото, той включва и хамелеона Furcifer voeltzkowi, който е намерен в Мадагаскар.

Всичко, което е известно за Elephantulus revoilii, е резултат от изследване на 39 екземпляра, заловени в Сомалия от края на XIX век насам. Последният попада в ръцете на зоолозите през 1973 година. След това изследователи не са виждали нито живи, нито мъртви скокливци.

В търсене на мистериозното животно през 2019 г. група, оглавявана от американския зоолог Стивън Херитидж, заминава за Африка. Те не смеят да влязат в Сомалия, където се води гражданска война и опитват късмета си на територията на съседна Джибути.

Изследователите поставят над хиляда капани на различни места и започват да чакат. Търпението се отплаща през 2020 г. – хващат пет мъжки и три женски от Elephantulus revoilii. Успяват да заснемем още няколко свободни индивида.

Съдейки по събраните данни, сомалийските скокливци не само не са изчезнали, но и са многобройни.

Насекомите изчезват, какво означава това

Жаби, изгубени в пустинята

Чилийските зоолози също имаха късмет тази година. През пролетта група учени от Католическия университет в Темуко пътуват до пустинята Атакама с надеждата да намерят миниатюрната водна жаба на Хол (Telmatobius halli). Никой не я е срещал от 1935 г. – тогава американският изследовател Франк Грегъри Хол уловя шест женски, прави снимки и описва вида.

В следващите години изследователи няколко пъти решават, че са открили мистериозното земноводно, но допълнителни проучвания разкриват намерените животни като представители, макар и свързани, на други видове.

Сега херпетолозите са забелязали няколко възрастни и попови лъжи Telmatobius halli наведнъж в горещи извори в пустинята Атакама, на надморска височина над три хиляди метра. Сравнението на намерените жаби със снимките на Хол потвърждава, че говорим за един и същи вид.

Според учените тези животни са изключително водни. Ако източниците изчезнат, ще ги последват и те. Ето защо, изследователите предлагат да се присвои статут на даден вид. „застрашен“ и да се защитава местообитанието му.

Експерт: Черно море умря пред очите ни

Пеене в планината

До 2020 г. пеещите кучета от Нова Гвинея също се смятаха за изчезнали в дивата природа. Външно те са подобни на австралийското динго, само че са по-малки. Имат необичайни гласове – приличат на смесица от вълчи вой и пеене на китове. Днес тези хищници могат да се видят само в зоологически градини. Общо около триста индивида се държат в плен, повечето страдат от последиците от близкородствено кръстосване.

Международен екип от изследователи успя да намери наследствена популация от пеещи кучета в планините в Западна Нова Гвинея. Учените разбраха за съществуването им още през 2016 г., но смятаха, че имат работа с различен подвид. Едва сега е възможно да се вземат кръвни проби от трима възрастни екземпляра и да се изолира ДНК от тях.

Констатациите са сравнени с геномите на 16 пеещи кучета в плен, 25 динго, 1346 домашни кучета от различни породи и ДНК на девет други кучешки вида. Оказа се, че хищниците, проучени от изследователите в Нова Гвинея, принадлежат към същия еволюционен клон като пеещите кучета.

Авторите на изследването предполагат, че съвременните пеещи кучета са потомци на малък брой индивиди, принадлежащи към същата популация като предците на хищниците, открити в планините в Западна Нова Гвинея. Вярно е, че поради тясно свързаното кръстосване те са загубили значителна част от генетичното си разнообразие. Но пък намерените животни могат да се използват за обогатяване на популацията на тези в плен.