Днес

Русия обяви известен правозащитник и журналисти за "чуждестранен агент"

Лев Пономарьов

© echo.msk.ru

Лев Пономарьов

Руското министерство на правосъдието обяви петима души за „чуждестранни агенти“ броени дни след като в парламента бе одобрена поправка, с която този статут вече се дава и на физически лица. Досега той се изискваше за юридически лица и медии с финансиране и от чужбина, които са длъжни много по-често да се отчитат и са застрашени с много по-строги санкции и присъди.

Първите 5 имена в списъка с медиите включват известния правозащитник и критик на властта Лев Пономарьов, журналистите от радио „Свобода“ Людмила Савицкая и Сергей Маркелов, както и главния редактор на сайта „Псковская губерния“ Денис Камалягин. Изненадана се оказа художничката и граждански активист Даря Апахончич от Санкт Петербург.

С новите поправки за чуждестранен агент се смята всеки човек, извършващ политическа дейност в интерес на друга държава. Какво представлява „политическа дейност“ не е ясно дефинирано.

Досега радио „Свобода“ и „Гласът на Америка“ бяха обявени за „чуждестранен агент“ като редакции, но не и конкретни журналисти.

Пономарьов коментира, че е изненадан, защото не е журналист, не разбира защо е в списъка на медиите и трябва да се консултира с юристи как това ще се отрази на обществената му дейност. Пред радио „Ехото на Москва“ той коментира, че може би ще предложи на останалите посочени имена да регистрират руска неправителствена организация за защита на правата си, защото списъкът ще се разраства.

В одобрения закон се посочва, че тези хора нямат право да работят в държавната или общинската администрация, а текстовете си трябва да подписват с „чуждестранен агент“. Според Пономарьов „властта действа гнусно“ и изразът, идващ от съветските времена, нанася морални щети на включваните в списъка.