Любопитно

Русия: Смъртността от ковид-19 варира според метода

С мъртността от ковид-19 в Русия през ноември варира в зависимост от метода на изчисление, от 3,4% до 5,2%, съобщава ТАСС позовавайки се на данните на „Росстат” за заболеваемостта, публикувани от Федералния оперативен щаб за борба с коронавируса в страната.

Според „Росстат” коронавирусът е основната причина за 23 610 смъртни случая през ноември, като при 3 984 това изисква допълнително потвърждение. А други 12 035 пациенти с ковид-19 са починали поради други причини.

По този начин, ако се вземат предвид само случаите, когато коронавирусът е посочен за основната причина за смърт, смъртността е 3,4%. Приблизително толкова е и средната от инфекцията по света.

Ако се отчитат всички случаи на ковид-19, дори тези, при които коронавирусът не е посочен като основна причина за смъртта, смъртността в Русия нараства до 5,2%.

COVID-19 : Учени опитват да комбинират руската и британската ваксини

Руският вицепремиер Татяна Голикова подчерта в понеделник, че Русия не крие данни за смъртността от ковид-19. Тя отбеляза, че от самото начало на епидемията властите публикуват цялата информация както за общата смъртност в страната, така и за броя на смъртните случаи вследствие на коронавируса.

Както и в много други държави обаче данните се изкривяват от това, че има починали от ковид-19 извън болниците, които не са тествани за коронавируса.

Направиха на баща ми тест за коронавирус посмъртно

Общата смъртност в Русия се е увеличила с 55,6% през ноември 2020 г., отчете днес „Росстат”. Броят на умрелите за месеца е 219 872, докато за същия месец на миналата година са регистрирани 141 331 смъртни случая.

Голикова обясни на брифинг, че смъртността общо за януари-ноември е нараснала с 13,9% в сравнение със същия период на 2019 г. Руският вицепремиер отбеляза, че над 81% от увеличението се дължи на смъртни случаи вследствие на коронавируса.