Политика

Ръст в кражбите на луксозни коли през 2020 г.Ръст в кражбите на луксозни коли отчита столичната полиция през изминаващата година. Най-уязвими са автомобилите с безконтактно палене.

Заради пандемията и ареста на една от основните автобанди у нас, СДВР отчита по-малко кражби на автомобили тази година. Според данните средно по двама души у нас остават без автомобилите си всеки ден в столицата.Ръст обаче има при кражбите на чисто нови коли, той е около 15 на сто. Причината – защитите им са лесни за преодоляване от автобандитите.

Автокрадците наелязват скъпите возила, паркирани пред магазини, аптеки, търговски обекти, а понякога това става и в движение, разкриват разследващите.

„Един автокрадец се движи по улицата, вижда автомобил, който му е интересен, и тръгва по него. Гражданинът паркира, след това тръгва съучастникът му след него, прихваща сигнала на ключа, а крадецът, който влиза в колата, той стои и чака до автомобила да приеме този сигнал и съответно автомобилът разпознава все едно, неговия си, истински ключ“, казва пред Би Ти Ви Христо Трендафилов, началник на сектор „Автокражби“ в СДВР.

Полицаите съветват собствениците на скъпи коли да поставят ключа в специален калъф, който да предотвратява прихващането на сигнала.

Според разследващите три банди действат в столицата. Пандемията ги прикрива още повече. Използват маски и ръкавици по удобно предназначение. Някои от тях обаче се страхуват и от COVID-19. Камерите са ги уловили да крадат автомобили дори и с шлемове.

Част от крадените нови коли се използват за авточасти, други – се изкарват в чужбина, където се продават.