Любопитно

Стартира ски сезонът в Боровец

С тарт на ски сезона в Боровец. Концесионерите планираха да пуснат любителите на зимните спортове по пистите още на 19 декември, но необичайно топлото време провали плановете им. Метеоролозите обаче вещаят сняг в последните дни от годината, което зарадва скиорите и сноубордистите, съобщава NOVA.

На пистите в Боровец действат редица противоепидемични мерки – туристи и спортисти ще трябва да покриват носа и устата си както на закрито, така и на открито. Спазването на дистанция и дезинфекцията също са задължителни.

Отворените писти в ски зона Боровец са Ротата, Ситняково 1- частично, Ситняково 3, Мартинови бараки 1, Харамия, Попангелов, Ястребец 3, Сухар, Бороспорт плац. Зона за шейни – долна част на Червено знаме. 

Ще работят следните лифтове: кабина „Ястребец”, четириседалкова въжена линия „Ситняково Експрес”, четириседалкова въжена линия „Ястребец Експрес”, четириседалкова въжена линия „Маркуджик 2”, ски влек „Ситняково”, ски влек „Маркуджик 0”.

Николова: Празниците показаха, че бизнесът е дисциплиниран

Макар и сезонът на „Боровец” да започна със закъснение, желаещи да се възползват от ски пистите още в ден 1-ви не липсваха. На проверка на място дойде и вицепремиерът Марияна Николова, която установи, че противоепидемичните мерки се спазват. Тя направи инспекция и на кабинковия лифт в курорта. „Важно е да няма струпване на хората, защото по Нова година ще има доста желаещи. Това трябва да се следи стриктно”, каза Николова.

Тя провери и как ще работят ски гардеробите. „Ако всички са дисциплинирани и ако туристите и бизнесът спазват мерките, ние ще можем да отчетем сезон”, категорична бе Марияна Николова.

При добри резултати – разхлабване на мерките ще има. Вечерният час за ресторантите в хотелите остава 22 часа.

„Храненето е организирано с дистанция между клиента и т.нар. „блок маси” вече не съществуват, нашите колеги са зад плексигласови екрани. Те задължително работят с маска и шлем. Клиента няма достъп до храната”, коментира Благовеста Томова – председател на Съюза на хотелиерите в „Боровец”.

Проверки в зимните комплекси за предстоящия сезон

От зимния курорт уточняват, че нощното каране няма да работи поради недостатъчна снежна покривка. Допълнително ще бъде оповестено за отварянето.