Политика

Увеличиха минималната заплата в Турция с около 500 лириТурското правителство увеличи месечната минимална работна заплата за идната година с около 500 турски лири /54.90 евро по днешния курс/ в сравнение с тази през 2020 г., предава БТА.

Министърът на труда и социалните грижи Зехра Зюмрют Селчук обяви, че брутната минимална месечна работна заплата през 2021 г. ще бъде 3557 турски лири, което се равнява на около 391 евро /спрямо 2943 турски лири през 2020 г./, след като приключиха оспорваните преговори между синдикатите и Комисията за определяне на минималното трудово възнаграждение в Турция.Нетната минимална работна заплата ще бъде 2825 турски лири, което се равнява на около 308 евро /срещу 2325 лири през 2020 г./.

По думите на министъра, сумата от 2825 турски лири се отнася за несемейните и работници и служители и за тези без деца. Месечното минимално възнаграждение на семейните работници и служители и на родителите ще бъде 3313 турски лири.

Социалният министър посочи също, че „с укази на президента Реджеп Тайип Ердоган бяха инициирани насърчителни програми в размер на над 45 милиарда лири подкрепа, за да намалим негативните последици от пандемията.

Изплатихме осигурителни вноски в размер на 2,5 млрд. турски лири на над 3 млн. работещи. Осигурихме продължаване на трудовите отношенията с прилагане на кратки програми за заетост, които бяха удължени от 3 на 6 месеца. От месец април досега правителството е изплатило помощи в размер на 6,5 млрд. турски лири,“.

От синдикатите обаче изразиха несъгласие с решението на правителството .

„Противопоставяме се на решението, не сме съгласни. Определената нетна минимална заплата е недостатъчна, далеч не отговаря на нуждите и очакванията на работниците и служителите. Работниците са изправени пред все по-големи трудности пред препитанието си“, каза секретарят на най-големия работнически синдикат Тюрк-иш Назми Иргат.