Днес

Щабът решава за COVID мерките поне седмица след празниците

Щабът решава за COVID мерките поне седмица след празниците

© Цветелина Белутова, Капитал

В първата пълна работна седмица след празничните дни щабът за коронавируса и Министерството на здравеопазването ще вземат решение за COVID мерките в страната, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Българското национално радио (БНР). Той бе запитан, дали има вероятност от разхлабване на мерките в контекста на данните от последните дни за спад при разпространението на епидемията в България.

„По време на празниците, особено коледните и новогодишните, които са дълги, в които човек предпочита да се отдаде изцяло на празника и отлага посещението при лекар, официалната статистика почти се срива“, коментира доц. Ангел Кунчев пред БНР. По думите му по-ясна картина за епидемията ще има след първата пълна работна седмица (от 4 януари до 11 януари) на следващата година и тогава е заложено да се вземе решение.

В ефира на „Нова телевизия“ директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов, който официално не е част от щаба за коронавируса, но редовно участва в брифингите за епидемията в страната, заяви личното си мнение, че е рано да се разхлабват мерките. По думите му, ако това се случи сега, „хората ще се отпуснат, ще нарасне рязко заболеваемостта, което ще попречи за нормалното ваксиниране на повечето хора“. Балтов посочи, че актуалните мерки трябва да останат в сила до края на януари (както е предвидено засега) и заключи, че „не е намалял натискът в интензивните структури“ – местата, където са настанени болните в най-тежко състояние.

За актуалните ограничения четете тук и тук
Как се промени потреблението заради COVID-19 – тук