Любопитно

Великобритания: повече COVID-пациенти в болница, отколкото през април

В еликобритания е „отново в окото“ на коронавирусната буря, предупредиха здравните ръководители, като в болница има толкова пациенти, колкото през първоначалния пик през април, съобщи АФП.

Новият щам на вируса изглежда стои зад неотдавнашния подем в случаите, оказвайки допълнителен натиск върху държавната Национална здравна служба през най-натоварения й зимен период.

Данните на NHS показват, че в болниците в страната в понеделник има 20 426 пациенти с COVID, в сравнение с 18 974 в пика, регистриран по време на първата вълна.

Броят на положителните тестове, регистрирани за 24-часов период, също достигна нов връх от 41 385 в понеделник, според правителствените данни, въпреки че тестовете сега са много по-обширни.

Данните обаче не включват Шотландия и Северна Ирландия, които не са докладвали за периода на Коледа.

„Много от нас са загубили семейство, приятели, колеги и във време на годината, в което обикновено празнуваме, много хора разбираемо се чувстват тревожни, разочаровани и уморени“, каза главният изпълнителен директор на NHS Саймън Стивънс.

„И сега отново се върнахме в окото на бурята с втората вълна на коронавируса, която обхвана Европа и тази страна.“

Великобритания възлага надежди на програмата си за масова ваксинация, като се очаква и прилагането на ваксината от Оксфорд на „AstraZeneca“ да получи одобрение скоро, според докладите.

„Смятаме, че до края на пролетта с непрекъснатото предлагане на ваксини ще можем да предложим на всички уязвими хора в цялата страна COVID ваксинация“, каза Стивънс.

„Това може би дава най-голямата надежда за предстоящата година.“

Наредено е на здравните тръстове да започнат да планират използването на полеви болници в Найтингейл Фийлд – временни съоръжения, създадени по време на първата вълна, които до голяма степен са неизползвани.

В момента Лондон и Югоизточна Англия понасят тежестта на огнището, а фелдшерите в столицата казват, че получават до 8 000 спешни повиквания всеки ден.

Нови 357 души с положителен резултат за вируса бяха обявени в понеделник като починали, което води до общо 71 109 – вторият най-лош резултат в Европа.

Премиерът Борис Джонсън е подложен на критики за това как правителството се справя с пандемията и сега е под натиск да въведе още повече социални ограничения, включително затваряне на училища след коледната ваканция.

Повече от 24 милиона души – 43% от Англия – вече живеят под най-строгото ниво на регионални ограничения.

Избухването удари футболните гиганти от Висшата лига Манчестър Сити, което доведе до отлагане на мача им с Евертън в понеделник вечерта.

Още една нова мутация на COVID-19 беше открита във Великобритания

COVID-19: Излекуваните са над четири пъти повече от новозаразените

Ангелов: Постигнем ли това число, ще хвърлим маските

Доц. Мангъров: Няма да се ваксинирам, имам антитела

Проф. Балтов: Надяваме се имунитетът да трае минимум толкова

Борисов: С ваксината ще стане като със санирането