Днес

В ЕС обсъждат използване на още една доза от флакон с ваксината на Pfizer

В ЕС обсъждат използване на още една доза от флакон с ваксината на Pfizer

© Reuters

Чехия поиска днес Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да разреши използване на шеста доза от флакон с ваксината на Pfizer/BioNTech, след като вече има държави, в които регулаторите вече позволиха да се надхвърля броя на петима ваксинирани, посочен от производителя.

Иначе казано към приблизително 5 хил. души в България, за които са доставени около 10 хил. дози, да се добавят още почти 1000 души. Реално, няма да стане така, защото ваксинирането на първите в България скоро ще приключи. Но в началото на 2021 г. би могло при същата цена и брой опаковки да се добавят още хиляди, желаещи да се защитят от коронавируса.

За това, че във флакон концентрат на продукта, известен в България с името Comirnaty, остава количество за шеста, а може би и за седма, инжекция се разбра в средата на месеца в страните, където ваксинирането вече е в ход.

Разрешение вече дадоха властите в САЩ, Великобритания, Швейцария и Израел, а в ЕС италианският лекарствен регулатор позволи използване на шеста доза без да чака решението на ЕМА. Ваксината на Pfizer и BioNTech е единствената с одобрение в ЕС и чешкият премиер Андрей Бабиш заяви днес, че е повдигнал въпроса пред Урсула фон дер Лайен.

От Pfizer не са реагирали, а от BioNTech уточниха, че всеки флакон гарантира 5 дози, но – при подходяща игла и спринцовка – може да се извлече и шеста доза. Обсъждаме с регулаторите дали и как да се използва остатък, достатъчен за шеста доза, заяви говорител на германската компания, цитиран от „Ройтерс“.

Сьорен Бростром, ръководител на здравните власти на Дания, каза, че дори е възможно изтегляне и на седма доза от някои флакони. Така страната би могла да се надява да ваксинира над 250 000 души в първите два месеца на кампанията в страната.

Ситуацията не е необичайна, просто привлича повече внимание заради това колко ценни и оскъдни са тези ваксини. Нормално е производителят да опакова по-голямо количество, тъй като част от него остава по стените на флакона или може да бъде изгубено при манипулацията. Така се гарантира, че ще има 5 пълноценни дози.

Балансът е деликатен – ако се постави твърди много ваксина, възникват проблеми с поставянето на точното количество, както и се създава изкушение за злоупотреби с остатъка. Освен това при стотици милиони флакони за производителя излиза скъпо.

В случая с Pfizer/BioNTech флаконът съдържа 0.45 ml вещество, което се затопля и смесва с 1.8 ml физиологичен разтвор. Дозата е 0.3 ml, което след петия ваксиниран наистина може да доведе до остатък.

Американската федерална агенция за храните и лекарствата (FDA) предупреди този остатък да не се смесва със съдържанието на друг флакон.