Политика

Защо светът е в еуфория за ваксинитеНе са минали и три дни, откакто тръгнаха първите ваксинации в Европа срещу коронавируса, и в света вече се усеща еуфория. Желанието човечеството да се върне към старото нормално е толкова голямо, че сякаш е тръгнало състезание между водещи страни кой ще има повече ваксинирани жители.

Ето, Израел се хвали наистина с постигнати шеметни темпове – поставят по близо 100 000 ваксини на ден, досега са имунизирани 380 хиляди човека. Имат и амбициозен план на ден бройката на ваксинираните да достигне 150 000. С което вероятно ще изпреварят организацията на дисциплинираните германци.Търсенето на ваксините нараства главоломно, защото това е единственият начин да се сложи край на всякакви локдауни. В Белгия обмислят първоначално да е поставя само по 1 доза от ваксините, за да се опазят повече хора от заразата. Е, разбира се, еуфорията не бива да стига до крайности като идеята на Чехия пет дози да се поставят на шест човека, но явно се търсят всевъзможни начини светът да се избави от проклетата инфекция.

В тази връзка е по-добре да следим световните тенденции – да отдадем заслуженото на учените, че успяха да произведат ваксина, в която е спасението, вместо да продължаваме с безсмислени спорове има ли смисъл от имунизациите.